Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­mu­yöl­lä kolmas ta­hal­li­sek­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Jouni Ron­kai­nen on pil­kil­lä kuin kala vedessä ja haluaa tarjota ka­las­tus­elä­myk­siä myös muille ke­hi­tys­vam­mai­sil­le – "Viih­dyn en­nem­min luon­nos­sa kuin po­ri­na­pii­reis­sä"

Oulu
Jouni Ronkainen on innokas pilkkimies. Hän suuntaa jäälle Oritkarin edustalle tai Nallikariin viikonloppuisin aina kun sää sallii ja kalenteri antaa myöten.
Jouni Ronkainen on innokas pilkkimies. Hän suuntaa jäälle Oritkarin edustalle tai Nallikariin viikonloppuisin aina kun sää sallii ja kalenteri antaa myöten.
Kuva: Susanna Eksymä

Oululainen Jouni Ronkainen punaisessa pilkkihaalarissaan on Oritkarin edustalla tuttu näky. Ronkainen istuskeli hyväksi havaitulla ahvenapajallaan parin kilometrin päässä rannasta viimeksi perjantaina hyytävän kylmää pohjoisviimaa uhmaten.

– Täällä minä olin myös vuoden ensimmäisenä päivänä. Ensin ei meinannut tulla sintin sinttiä ja oli niin kylmäkin, että meinasin jo luovuttaa. Päätin kuitenkin vielä kerran lämpimikseni vaihtaa paikkaa, ja sitten niitä ahvenia alkoikin yhtäkkiä tulla, mies muisteli vuoden ensimmäistä kalareissuaan.

Ronkainen oli jäällä perjantaina yksin, mutta tulevaisuudessa hänen haaveenaan on saada kalareissuille seuraa luotsaamansa Eräuistin-toiminnan myötä.

– Meille kehitysvammaisille on tarjolla kaikenlaisia lauluryhmiä ja porinapiirejä, mutta minä viihdyn paljon paremmin ulkona luonnossa, kalalla ja nuotiolla. Koska sellaista kerhoa ei ollut tarjolla, päätin perustaa sellaisen ihan itse.

Uutta tuulta purjeisiin

Oulun Kehitysvammaisten tuki ry:ssä innostuttiin Jouni Ronkaisen vuoden 2020 alussa esittelemästä ideasta ja yhdistykseltä luvattiin kalamiehen projektille taustatukea.

Nyt Eräuistin on kokoontunut jo useamman kerran eräilyn ja kalastuksen merkeissä.

– Harmi vain tämä korona on vähän haitannut harrastustoimintaa, Eräuistimen veturi harmittelee.

Jahka tautitilanne hellittää, Ronkainen aikoo puhaltaa uutta tuulta Eräuistimen purjeisiin.

– Saimme oululaiselta Suuret Seikkailijat -yhdistykseltä joulun alla 700 euron avustuksen Eräuistimen toimintaan. Olimme tästä ihan ihmeissämme, se tuli täytenä yllätyksenä, Ronkainen iloitsee.

Hän kertoo suunnitteilla olevan ainakin pilkkireissuja lähijäille. Harkinnassa on myös pidempi yön yli reissu myöhemmin keväällä.

– Eräuistimen Facebook- ja YouTube-kanaviakin on tarkoitus kehittää. En ole vielä kovin taitava atk:n kanssa, mutta siihen olen saanut apua Oketuen väeltä, yhdistyksen Verkko haltuun -hankkeelta.

Itseoppinut kalastaja

Jouni Ronkainen kertoo olevansa täysin itseoppinut kalastaja ja jakavansa mielellään tietotaitoaan myös muille.

– Tekemällä oppii, hän huomauttaa.

Ronkainen lähtee jäälle yleensä kahden pilkin taktiikalla ja luottaa kärpäsentoukkiin.

– Toukka on asetettava aivan koukun kärkeen niin ettei koukkua näe, hän neuvoo.

Siima on pidettävä liikkeessä ja maltti mielessä.

– Koskaan ei voi tietää, miten kala liikkuu. Pitää malttaa odottaa.

Ronkaisella malttia piisaa. Hän kertoo istuvansa hyvällä säällä helposti kolmekin tuntia pilkkijakkaralla kaloja narraamassa.

– Lämpöhaalari ja kerrospukeutuminen on ehdoton. Muuten ei tarkene!

Ronkainen kertoo kokemuksen osoittaneen, että kala on parhaiten syönnillään aamulla.

– Saattaa olla niin, että kala liikkuu paremmin kun kevät tästä vähän etenee ja aurinko alkaa lämmittää, Ronkainen arvelee.

Perjantain parin tunnin pilkkiretken saalis painoi Ronkaisen repussa vain parin pienen ahvenen verran.

– Eipähän tarvitse fileoida. Siinä en ole vielä kovin hyvä. Olen katsellut videoita netistä ja helpoltahan se näyttää, mutta kun alkaa itse tekemään, siinä on helposti sormenpäät auki, Ronkainen virnistää.