Vesihuolto: Ve­si­joh­to­ver­kos­to ra­pis­tuu kaik­kial­la – lisää rahaa tar­vi­taan ve­si­huol­lon var­mis­ta­mi­seen

Tulipalot: Yksi henkilö me­neh­tyi Ka­la­joel­la roi­hun­nees­sa oma­ko­ti­ta­lon palossa

Jou­lu­pu­kin arkisto on Kan­sal­lis­ar­kis­ton Oulun toi­mi­pis­teen ylpeys ja eri­koi­suus – liki 25 vuoden ko­koel­mas­ta löytyy sydäntä sär­ke­viä­kin kir­jei­tä

Oulu
Kansallisarkiston Oulun toimipisteen johtaja Vuokko Joki esittelee Joulupukin arkistoa.
Kansallisarkiston Oulun toimipisteen johtaja Vuokko Joki esittelee Joulupukin arkistoa.
Kuva: Pekka Kallasaari

”Rakas Joulupukki. Lähden jouluksi Teneriffalle ja olisi mahtavaa, jos voisit tulla käymään. Pukki, voisinko pyytää sinua myös tuomaan minulle jouluksi vauva-apinan? P.S. Rakastan sinua hyvin, hyvin, hyvin paljon.”

Näin kuuluu vapaasti suomennettuna kirje, jonka Iso-Britanniassa asuva tyttö on lähettänyt suomalaiselle joulupukille joulun alla vuonna 1997.

Mistelinoksapiirroksin koristeltu brittitytön kirje on ensimmäisiä Joulupukin kirjeitä, joita on talletettu Suomen Kansallisarkiston Oulun toimipisteeseen.

– Idea Joulupukin arkistosta sai alkunsa arkiston henkilökunnan kahvipöytähöpsöttelystä, Kansallisarkiston Oulun toimipisteen johtaja Vuokko Joki taustoittaa.

– Kahvittelun lomassa mietimme, millaisia arkistoja meillä on, ja mitä meiltä puuttuu. Siinä sitten yhtäkkiä pälkähti päähän, että silloisella maakunta-arkiston toimialueellahan asuu kansainvälisesti kirkkaasti tunnetuin suomalainen, joka ehdottomasti ansaitsee oman arkistonsa.

Oulun maakunta-arkiston silloinen johtaja Samuli Onnela otti siltä istumalta yhteyttä Postiin ja esitti idean Joulupukin arkistosta, johon talletettaisiin vuosittain pieni otos ympäri maailmaa saapuvista Joulupukin kirjeistä. Myös Postissa innostuttiin ideasta.

– Kävi ilmi, että aiemmin kirjeet on jouduttu hävittämään, sillä missään ei ole riittävästi tilaa niitä säilyttää. Vuosina 1985–2018 suomalaiselle Joulupukille on lähetetty peräti 20 miljoonaa kirjettä yhteensä 199:stä eri maasta.

-
Kuva: Pekka Kallasaari

Kirjeitä sodan keskeltä ja vankilasta

Posti on toimittanut Kansallisarkiston Oulun toimipisteeseen vuodesta 1997 alkaen vuosittain pienen otannan, yleensä noin 30–40 hyllysenttimetriä Joulupukin kirjeitä. Mukana on vuosittain myös tieto kirjeiden kokonaismäärästä sekä kirjeiden lähetysmaista.

Esimerkiksi vuonna 2018 Joulupukki sai eniten kirjeitä Puolasta, yhteensä noin 100 000 kappaletta. Toiseksi eniten, 95 000 kappaletta, kirjeitä saapui Italiasta. Seuraavia sijoja pitivät Kiina ja Japani.

– Ruotsi oli hännillä kuten aina, sillä naapurissa tavataan kirjoittaa heidän omalle Jultomtenille, Vuokko Joki sanoo.

Kirjeiden sisältö vaihtelee maittain merkittävästi. Siinä missä sota-alueelta Joulupukille kirjoittava lapsi toivoo perheensä pysyvän turvassa sodan pahuuksilta, hyvinvointivaltiosta saapuneessa kirjeessä on usein pitkä lahjalista lelukuvastosta leikattuine kuvineen.

– Ei ole mitenkään tavatonta, että myös pukkia halutaan ilahduttaa. Aika usein kirjeiden mukana on esimerkiksi joulukoristeita. Yhden kirjeen mukana tuli jopa puupalikka siltä varalta, että pukilta on loppunut pikkuautojen valmistukseen tarvittava materiaali, Joki kertoo.

Hän huomauttaa, että kaikki kirjeet eivät suinkaan ole lapsilta.

– Yksi Tukholman poliisivankilasta kirjoitettu kirje on jäänyt erityisen hyvin mieleen. Kirjoittaja kertoi, ettei hänellä ole ketään muuta, kelle voisi kirjoittaa.

-
Kuva: Pekka Kallasaari
-

Joulupukin kirjeistä podcast

Vuokko Joki kertoo Joulupukin arkistosta tulleen vuosien saatossa yksi Kansallisarkiston Oulun toimipisteen ylpeyden aiheista, jonka arvo vain kasvaa vuosi vuodelta.

– Onhan tämä 25 vuoden arkisto jo aika huikea kokonaisuus, jossa on potentiaalia monenlaiseen tutkimukseen.

– Toki se hieman harmittaa, että miksi tätä ei keksitty aikaisemmin, sillä Joulupukillehan on kirjoitettu jo 50-luvulta alkaen!

Joki sanoo Joulupukin arkistoa tuotavan esille aina kun on vain mahdollisuus.

– Eräskin tutustumiskäynnillä ollut afrikkalainen kollega oli tikahtua nauruun tämän kuullessaan.

Joulupukin arkistoa tuodaan esille pian myös Kansallisarkiston oman podcastin muodossa.

– Teimme podcastin Pohjoismaisten arkistojen päivän kunniaksi yhteistyössä Svenska privatskolan i Uleåborgin ja Teuvo Pakkalan koulun 5–6-luokkalaisten kanssa. Oppilaat pääsivät lukemaan arkistoituja pukin kirjeitä. Tuotos julkaistaan Kansallisarkiston sivuilla vielä ennen joulua, Joki paljastaa.

-
Kuva: Pekka Kallasaari

Kansallisarkiston Oulun toimipiste

Sijaitsee Oulun Arkistokadulla.

Arkistoaineistojen kokonaismäärä on noin 17 hyllykilometriä.

Aineisto koostuu entisten Oulun ja Lapin lääneissä toimivien ja toimineiden valtion alue- ja paikallishallinnon viranomaisten arkistoista sekä yksityis­-henkilöiden, yhdistysten ja liikeyritysten arkistoista.

Yksi merkittävimpiä kokonaisuuksia on lestadiolaista lähetysliikettä edustavien ja sitä lähellä olevien yhdistysten ja yksityishenkilöiden arkistoista muodostettu Laestadiana-kokoelma.

Oulun toimipisteen vanhin asiakirja on Iin seurakunnan arkistoon sisältyvä kirje vuodelta 1558.

Vanhin suomenkielinen asiakirja on kalastussopimus Iin Kuivaniemen kylän asukkaiden sekä Iin kirkkoherran ja nimismiehen välillä vuodelta 1631.

Vuodesta 1997 Oulussa on säilytetty Joulupukin kirjearkistoa.

Lähde arkisto.fi