Pääkirjoitus: Opis­ke­li­joi­den pro­tes­tit ker­to­vat pe­rus­tel­luis­ta huo­lis­ta

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

"Jos minun täytyy lo­pet­taa, niin mie­les­tä­ni mui­den­kin pitää" – Asun­to­jen ly­hyt­ai­kai­nen vuok­raus ai­heut­taa kitkaa Oulussa

Airbnb-toimijat ovat ahtaalla Oulussa. Rakennusvalvonnalle satelee ilmiantoja taloyhtiöistä, joissa oletetaan tapahtuvan luvatonta lyhytaikaista majoitustoimintaa.

Kalustettujen asuntojen lyhytaikaista vuokrausta ei ole tehty Oulussa helpoksi. Taloyhtiöitä ilmiannetaan epäiltynä luvattomasta majoitustoiminnasta ja rakennusvalvonta hukkuu valituksiin. Ammattimainen majoitustoiminta vaatisi muun muassa rakennusluvan, jonka saaminen on mutkikasta.

Eniten kysymyksiä herättää se, milloin on kyse asunnon sallitusta lyhytaikaisesta vuokrauksesta, ja milloin kielletystä ammattimaisesta majoitustoiminnasta.

Oulun rakennusvalvonta laati vuoden alussa ohjeen Airbnb-tyylistä majoitusta tarjoaville asunnonomistajille. Tulkinnanvaraa kuitenkin jää. Ohjeessa on 10 kohdan tunnusmerkistö, ja mitä useampi näistä tunnusmerkeistä täyttyy, sitä todennäköisemmin kyseessä on majoitustoiminta.

Kiinteistöliiton johtava lakiasiantuntija Virpi Hienonen sanoo, että ohjeen olemassaolo on hyvä asia ja selkiyttää kokonaiskuvaa, mutta aiheuttaa myös lisäkysymyksiä.

– Ei tilanne täysin ole selkiytynyt. Taloyhtiö ei voi tietää onko riittävän monta tunnusmerkkiä täyttynyt, koska ei ole olemassa mainittuja tunnusmerkkejä koskevaa ilmoitusvelvollisuutta osakkailta tai asukkailta taloyhtiölle, kuvailee Hienonen.

– Kaikkea ei ratkaista pelkillä ohjeilla. Lainsäädäntö vaatisi ehdottomasti täsmennystä näissä asioissa, kertoo Hienonen.

Asunnon lyhytaikaisessa vuokrauksessa monia epäselvyyksiä

Oulussa vuokranantajana toimiva Kati Valjus sai taloyhtiöltä pyynnön toimittaa selvitys asunnon käyttötarkoituksesta. Valjuksella on ollut neljä kalustettua asuntoa vuokrattavissa pääasiassa muutaman kuukauden pätkissä. Hän kertoo ottaneensa yhteyttä rakennusvalvontaan, jotta tietäisi miten kyseisen asunnon kohdalla toimitaan.

– Ensimmäinen vastaus oli, että olisit vain jatkanut toimintaa, etkä kysynyt meiltä mitään, sanoo Valjus.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.