
Tämän vuoden aikana Suomessa on tullut useita epäilyjä jauhelihapihvien aiheuttamista EHEC-tartunnoista.
Elintarvikevalvojat selvittävät tapauksia paikallisesti ja elintarvikenäytteitä tutkitaan.
Ruokavirasto ja THL suosittelevat, että jauhelihapihvit syödään aina täysin kypsennettyinä.
Raa’assa jauhelihassa ja myös medium-kypsennetyssä jauhelihapihvissä voi esiintyä EHEC-bakteereita. Ne saattavat aiheuttaa vakavan ruokamyrkytyksen varsinkin lapsille ja iäkkäille henkilöille.
Jo pieni määrä bakteereita riittää aiheuttamaan sairastumisen.
Jos ravintolassa tarjoillaan jauhelihapihvejä mediumina, pitäisi asiakkaalle kertoa EHEC-riskistä. Lapsille jauhelihapihvit tulisi valmistaa täysin kypsiksi.
EHEC-bakteeri aiheuttaa voimakkaita oireita
Tartuntaa aiheuttava annos on vain muutamia bakteereita
Itämisaika on yleensä 3–4 vuorokautta, mutta se voi olla myös pidempi
Tartunta aiheuttaa paksusuolentulehduksen, jonka yleisimmät oireet ovat voimakkaat vatsan alueen kouristukset ja veriseksi muuttuva ripuli
Pienelle osalle sairastuneista kehittyy jälkitauteina vakava munuaisten toiminnan häiriö, tajunnanhäiriöitä tai anemia.