Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Sää: Katso miten Oulussa nau­tit­tiin kesän lämmön pa­luus­ta

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Jau­he­li­ha­pih­vien epäil­lään ai­heut­ta­neen ikäviä ruo­ka­myr­ky­tyk­siä – pihvi pitäisi syödä täysin kypsänä

Tämän vuoden aikana on Suomessa tullut useita epäilyjä jauhelihapihvien aiheuttamista EHEC-tartunnoista. Elintarvikevalvojat selvittävät tapauksia paikallisesti ja elintarvikenäytteitä tutkitaan.

Raaka tai huonosti kypsennetty jauheliha aiheuttaa EHEC-riskin.
Raaka tai huonosti kypsennetty jauheliha aiheuttaa EHEC-riskin.
Kuva: Jaana Skyttä

Tämän vuoden aikana Suomessa on tullut useita epäilyjä jauhelihapihvien aiheuttamista EHEC-tartunnoista.

Elintarvikevalvojat selvittävät tapauksia paikallisesti ja elintarvikenäytteitä tutkitaan.

Ruokavirasto ja THL suosittelevat, että jauhelihapihvit syödään aina täysin kypsennettyinä.

Raa’assa jauhelihassa ja myös medium-kypsennetyssä jauhelihapihvissä voi esiintyä EHEC-bakteereita.  Ne saattavat aiheuttaa vakavan ruokamyrkytyksen varsinkin lapsille ja iäkkäille henkilöille.

Jo pieni määrä bakteereita riittää aiheuttamaan sairastumisen.

Jos ravintolassa tarjoillaan jauhelihapihvejä mediumina,  pitäisi  asiakkaalle kertoa EHEC-riskistä.  Lapsille jauhelihapihvit tulisi  valmistaa täysin kypsiksi.

Fakta

EHEC-bakteeri aiheuttaa voimakkaita oireita

Tartuntaa aiheuttava annos on vain muutamia bakteereita

Itämisaika on yleensä 3–4 vuorokautta, mutta se voi olla myös pidempi

Tartunta aiheuttaa paksusuolentulehduksen, jonka yleisimmät oireet ovat voimakkaat vatsan alueen kouristukset ja veriseksi muuttuva ripuli

Pienelle osalle sairastuneista kehittyy jälkitauteina vakava munuaisten toiminnan häiriö, tajunnanhäiriöitä tai anemia.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.