Showpaini: Näin yli­opis­to­tut­ki­jas­ta kuo­riu­tuu yli­voi­mai­nen Va­lio­yk­si­lö

Sää: Kolea kesäsää vaihtuu ensi vii­kol­la läm­pi­mään

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Jä­te­huol­lon pe­rus­mak­su lisää lä­pi­nä­ky­vyyt­tä la­ki­sää­tei­siin pal­ve­lui­hin

Kalevan pääkirjoituksessa kysyttiin lauantaina 26.11., miksi kuluttajien pitää maksaa jätteen eli arvokkaan raaka-aineen pois antamisesta. Lisäksi kirjoituksessa sivuttiin mahdollista jätehuollon perusmaksua.

Jätehuollon perusmaksu on tällä hetkellä käytössä jo noin 90 prosentissa Suomen kuntia. Perusmaksu on asuinhuoneistokohtainen palvelumaksu. Kuukausitasolla perusmaksu tulisi olemaan noin 2–4 euroa asuinhuoneistoa kohden kuukaudessa.

Perusmaksun avulla turvataan tasapuoliset ja laadukkaat jäteasemapalvelut kuntalaisille. Perusmaksulla katetaan jäteasemille muun muassa maksuton hyötyjätteiden keräys ja vaarallisen jätteen vastaanotto- ja käsittelypalvelu. Laadukas ja riittävän tiheä jäteasemaverkosto on paras torjuja pääkirjoituksessakin mainituille metsien laittomille kaatopaikoille. Lisäksi perusmaksulla katetaan lajitteluneuvonta ja viestintä, jotka ovat osa kuntalaisille tarjottavaa kierrätysvalistusta. Perusmaksu luo läpinäkyvyyttä lakisääteisiin palveluihin, koska sen tulot ja menot raportoidaan vuosittain.

Kiertokaaren toimialueella perusmaksu on jo käytössä Pudasjärvellä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.