Jarkko Somero alkoi kerätä ou­lu­lais­ten ikä­ih­mis­ten ta­ri­noi­ta – ta­ri­noi­den poh­jal­ta syn­ty­nei­tä lauluja voi kuun­nel­la per­jan­tai-il­lan strii­mi­kei­kal­ta


Vahvoja tarinoita rakastava Jarkko Somero on huomannut, että biisien kirjoittaminen on helppoa, kun lähtökohtana on oikea tarina. Viime aikoina hän on tehnyt lauluja ikäihmisten tarinoista.
Vahvoja tarinoita rakastava Jarkko Somero on huomannut, että biisien kirjoittaminen on helppoa, kun lähtökohtana on oikea tarina. Viime aikoina hän on tehnyt lauluja ikäihmisten tarinoista.
Kuva: Anssi Juntto

Hoitoalalla työskentelevä oululaismuusikko Jarkko Somero pohti jokunen vuosi sitten ystäviensä kanssa, mitä he kaipaisivat, jos he viettäisivät vanhuudenpäiviään palvelukodissa.

– Minulle tuli mieleen, että olisi mukava, jos joku tulisi tyköni ja olisi kiinnostunut kuulemaan, mitä minä olen tehnyt. Ja kun minulla on tämä musahomma, ennemmin tai myöhemmin tulee tilanne, että en voi soittaa enkä laulaa, mutta olisi aika hienoa, jos joku tekisi minun tarinastani biisin, Somero selvittää.

Pähkäily poiki ajatuksen ruveta keräämään ikäihmisten tarinoita ja kirjoittamaan niiden pohjalta lauluja.

Somero oli itse aina ollut kiinnostunut kaikenlaisista tarinoista. Pienenä hän hiljentyi kuuntelemaan, kun vanhemmat ja isovanhemmat kertoivat lapsuudestaan ja nuoruudestaan. Äidin puolen papan tarinat olivat erityisen mielenkiintoisia.

Ensimmäisen kuultuun tarinaan pohjautuvan kappaleensa Somero oli kirjoittanut nimenomaan papan nuoruusmuistosta vuonna 2014. Papan sormet olivat katkenneet kenttäsirkkelissä Kylmälänkylässä Muhoksella 1930-luvun lopulla, ja hänet oli jouduttu kuljettamaan reellä Ouluun sairaalaan. Ensiapua antoi lähistöllä kyläilemässä ollut verenseisauttaja, joka joutui tekemään loitsujaan muutamankin kerran matkan aikana.

– Sairaalassa papan sormet ommeltiin kiinni, ja ne myös jäivät kiinni. Tokikaan toinen käsi ei enää kunnolla toiminut. Kolme keskimmäistä sormea liikkuivat yhtenä sormena.

Varsinaisesti tarinoiden keräily alkoi vuonna 2017, kun Somero ja hänen vaimonsa Anne Siltavirta toteuttivat Kotokero-yrityksensä kautta Palvelukodit täynnä tarinoita -projektin, joka pääsi myös osaksi Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Sen tiimoilta kaksikko vietti paljon aikaa Hiirosen ja Jaarankartanon palvelukodeissa. Somero keräsi asukkailta tarinoita, Siltavirta teki heidän kanssaan taidetta.

Laulujaan Somero soitti ihan ensimmäisellä heille, joiden tarinoista ne oli tehty, sillä hän halusi varmistaa, oliko alkuperäistarinan henki tavoitettu. Vastaanotto oli järkiään kiitollinen ja liikuttunut.

– Biiseissä ei ole kyse siitä, että kerrottaisiin jonkun ihmisen dokumentaarista tarinaa, vaan ne ovat myös osittain fiktiivisiä juttua. Ne ovat tarinoita, ja niissä on yhtymäkohtia asioihin, joita ihmiset ovat kertoneet, Somero tähdentää.

Tarinoiden keräily ei suinkaan päättynyt Suomi 100 -juhlavuoteen ja sen tiimoilta järjestettyyn konserttiin.

Ensin Palvelukodit täynnä tarinoita -projektista kuullut Haaparannan kirjaston väki otti yhteyttä ja tiedusteli, kiinnostaisiko Someroa käydä jututtamassa Ruotsin puolelle asumaan jääneitä suomalaisia. Hän oli itsekin ajatellut, että ulkomailla asuvien suomalaisten jututtaminen voisi olla antoisaa.

Ja kun Somero ja Siltavirta suuntasivat vuosi sitten Australiaan tapaamaan ystäviään, Somero yhdisti reissuun vierailun Brisbanen suomalaisyhteisön hoivakodissa ja eläkeläiskylässä.

Vuosien varrella kerätyistä tarinoista on syntynyt pitkälti toistakymmentä laulua. Pari vanhempaa aikaansaannosta löytyy live-taltiointina Youtubesta, ja kaksi tuoreinta kappaletta taas julkaistaan digitaalisesti tänään perjantaina. Pitkäsoittokin on työn alla.

Jarkko Somero & Wilsoninpinta striimikeikalla Tuupa TV:n Facebook-sivulla tänään perjantaina 15.5. kello 21 alkaen.
FAKTA

Jarkko Somero

Tarinoita keräilevä laulaja-lauluntekijä.

Työskentelee anestesiasairaanhoitajana.

Kotoisin Vihannista, asuu Oulussa.

Ensimmäinen instrumentti rummut 10-vuotiaana. Kitara ja laulu tulivat myöhemmin.

Bändihistoria: Pilvilinnan pienet soturit Euroopasta (1991–1994), Suora Lähetys (1994–1996), Kone. (1996–1999), Pilvilinnan pienet soturit (2002–2005), Noheva (2005–), Wilsoninpinta (2013–).

Ikäihmisten tarinoihin pohjautuvat kappaleet Väylä ja Maailmamme tuolla puolen julkaistaan digitaalisesti perjantaina 15.5..