Tulipalot: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Kolumni
Tilaajille

Is­rael-Pa­les­tii­na -konf­lik­tia ohjaa his­to­rial­li­nen kysymys juu­ta­lais­ten val­tios­ta, mikä on pal­jol­ti "tuon­ti­ta­va­raa" Eu­roo­pas­ta Lä­hi-itään

Juutalaiskysymys on ollut olennainen osa Euroopan historiaa. Islamin historiassa juutalaiset eivät ole olleet vihan kohteena ennen Israelin valtion perustamista.

“Hallitsijoita, valtiomiehiä ja kansoja neuvotaan ottamaan oppia historiasta. Kokemus ja historia kuitenkin osoıttavat, että kansat ja hallitukset eivät ole koskaan oppineet mitään historiasta eivätkä toimineet siitä johdettavien opetusten mukaisesti. (G. W. Friedrich Hegel, Die Vernunft In Der Geschichte)

Sodat ovat repineet itäisen Välimeren pohjukassa sijaitsevaa aluetta kautta aikojen lukuun ottamatta suhteellisen rauhallisia jaksoja Pax Romanan (noin 207 vuotta) ja Pax Ottomanan (noin 135 vuotta) kausina.

Siellä solmittiin ensimmäinen tunnettu kirjallinen rauhansopimus, Kadeshin rauhansopimus. Abrahamilaisten uskontojen narratiivien mukainen lopun aikojen Armageddonin taistelu tullaan sekin käymään tällä maantieteellisellä alueella.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.