Kolumni: Ve­sa-Mat­ti Loirin sket­si­hah­mo oli kei­hään­heit­tä­jä­nä ai­kaan­sa edellä jo 1980-lu­vul­la

Reportaasi: Oulu on me­ri­kau­pun­ki, mutta onko se myös me­rel­li­nen? Läh­dim­me vesille ot­ta­maan asiasta selvää

Ii­sal­me­lai­sen yrit­tä­jän pak­ko­tes­taus­ta­pauk­ses­sa pu­hu­taan alus­ta­vas­ti kym­me­nes­tä tar­tun­nan saa­nees­ta ja 60 al­tis­tu­nees­ta, kertoo poliisi

Iisalmen Sanomien mukaan yrittäjä ei viikonlopun aikana mennyt itse koronatestiin eikä antanut viranomaisille tietoa virukselle mahdollisesti altistuneista.

Poliisi kertoi keskiviikkona tutkivansa Iisalmessa tapahtunutta laajaa koronaviruksen altistumisketjua. Koronakaranteenin rikkomisesta epäillään paikallista jooga- ja siivousalan yrittäjää.

Poliisi tutkii asiaa terveyden vaarantamisena, mutta tutkinnanjohtaja Arto Elomaan mukaan rikosnimike voi elää.

– Karanteenimääräyksen rikkomista tutkitaan tällä hetkellä tuolla nimikkeellä, mutta siellä on muita mahdollisia rikosnimikkeitä, esimerkiksi pahoinpitely tai vaaran aiheuttaminen, Elomaa sanoo STT:lle.

Lopulliseen rikosnimikkeeseen vaikuttaa se, onko epäilty toiminta ollut tahallista vai johtunut huolimattomuudesta. Poliisi ei kommentoi sitä, onko naisella koronavirustartunta.

Ylä-Savon Sote tiedotti joogasalissa tapahtuneesta joukkoaltistumisesta viime viikon perjantaina. Iisalmen Sanomien mukaan yrittäjä ei viikonlopun aikana mennyt itse koronatestiin eikä antanut viranomaisille tietoa virukselle mahdollisesti altistuneista.

Poliisi sai viikonloppuna terveydenhuollon viranomaisilta virka-apupyynnön toimittaa nainen testiin. Poliisin mukaan nainen vastusti kiinniottoa, mitä tutkitaan virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena.

Elomaan mukaan poliisin terveydenhuoltoviranomaisilta saaman lähtötiedon perusteella tapauksessa puhutaan noin 60 altistuneesta ja kymmenestä jo tartunnan saaneesta.

– Tämän lisäksi on mahdollisesti kymmeniä muita, kun tartuntaketjut ovat saattaneet levitä minne hyvänsä. Siellä on saattanut olla isokin määrä altistuneita ja sairastuneitakin.

Tartuntatautilaissa pykälät pakkotestistä

STT ei torstaina tavoittanut Ylä-Savon Sotesta ketään kommentoimaan tapausta. Poliisin mukaan virka-apupyyntöä tai sen perusteluja ei voida luovuttaa, sillä se sisältää salassa pidettäviä terveystietoja.

Tartuntatautilain pykälän 16 mukaan aluehallintovirasto voi päättää, että terveystarkastukseen eli esimerkiksi koronatestiin osallistuminen on pakollista, jos se on yleisvaarallisen tai sellaiseksi epäillyn tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi välttämätöntä.

Tartuntatautilain pykälän 60 mukaan karanteeniin voidaan määrätä henkilö, jonka on todettu tai perustellusti epäilty altistuneen yleisvaaralliselle tartuntataudille. Karanteenipäätös voidaan tehdä henkilön tahdosta riippumatta.

Pakollisen terveystarkastuksen ja karanteenipäätöksen rikkomisesta voidaan tuomita sakkoa tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

Poliisi on pyytänyt kaikkia Merike Sirelpuun kanssa 19.2.–1.3. tekemisissä olleita ottamaan yhteyttä Ylä-Savon tartunnanjäljitykseen numeroon 040 193 8326 tällä viikolla kello 9–18 tai muina aikoina päivystysnumeroon 017 272 2346. Yhteyttä voi ottaa myös sähköpostitse osoitteeseen viestinta@ylasavonsote.fi.

Kaleva julkaisee poikkeuksellisesti epäillyn nimen. Koronavirus luokitellaan Suomessa yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi.