Kadonneet: Oulun po­lii­sin mukaan etsitty vanhus löytyy joskus jopa 100 ki­lo­met­rin päästä

Kaksoissurma: Po­lii­sil­la on Vä­li­vai­nion sur­mis­sa käy­tet­ty ase hal­lus­saan

Huoltovarmuus: Ra­ken­ne­taan­ko ra­ta­yh­teys Oulusta Norjaan vai suur­no­peus­ju­nia etelän kau­pun­kei­hin?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ih­mis­kun­nan toivo ja pe­las­tus on rei­lus­sa pelissä ja glo­baa­lis­sa de­mo­kra­tias­sa

Ihmiskunnalla ei ole ollut koskaan vaikeammin ratkaistavaa yhtälöä. Väestönkasvu, luontokato ja ilmastonmuutos ovat erottamaton vyyhti. Jos maailman väestönkasvua ei saada pysähtymään, luontokato pahenee. Jos luontokato jatkuu, ilmastonmuutos pahenee. Jos ilmastonmuutosta ei saada pysähtymään, luontokato pahenee.

Yhtälön ratkaisua vaikeuttaa historiasta periytyvä globaalin oikeudenmukaisuuden puute, jota valtioiden ja niiden kansalaisten itsekkyys pitää yllä. Yhdysvallat ensin, Venäjä ensin, Suomi ensin -politiikka. Kansallisia politiikka-ajatteluja vaivaa lisäksi lyhytnäköisyys, koska uhkien ratkaisut vaativat ylikansallisia ja yhteisiä toimia.

Emme edes tiedä noiden kolmen globaalitason keskinäisen ja monimutkaisen vuorovaikutuksen vuoksi, milloin peruuttamaton kynnys on ylitetty ja kuudes sukupuuttoaalto saa täyttymyksensä ihmisen tuhoutuessa.

Miksi pelastava käänne on niin vaikea? Koska kaikkia amerikkalaisia, venäläisiä ja suomalaisia vaivaa syntyperäinen ja lyhytnäköinen mielihyvän halu.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.