Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Ih­mis­ar­von puo­lus­tus ja ra­sis­min vas­tus­ta­mi­nen ei ole hölinää vaan kuuluu po­li­tii­kan ytimeen siinä kuin val­tion­ta­lou­den hoi­to­kin

Eduskuntakeskustelu hallituksen rasismitiedonannosta sisälsi painokkaita puheenvuoroja mutta myös äänestäjien korvasyyhyn kyseenalaista rapsutusta. Jälleen esiin nousi outo ajatus, että keskustelu rasismista estää "tärkeämpien teemojen" käsittelyä.

Eduskunta äänestää perjantaina koko hallituksen sekä erikseen valtiovarainministeri Riikka Purran ja elinkeinoministeri Wille Rydmanin luottamuksesta. Jo etukäteen tiedossa on, että Petteri Orpon hallitus jatkaa nykyisessä kokoonpanossa myös perjantain jälkeen.

Näin siksi, että hallituspuolueet pitävät rivinsä koossa ehkä yhtä tai kahta edustajaa lukuun ottamatta, sekä siksi, että oppositiopuolueista keskusta ei yhdy SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton epäluottamuslause-esityksiin.

Koko hallitukselle epäluottamusta esittää SDP, Purralle vihreät ja Rydmanille vasemmistoliitto.

Eduskunnassa äänestetään Petteri Orpon hallituksen luottamuksesta perjantaina.
Eduskunnassa äänestetään Petteri Orpon hallituksen luottamuksesta perjantaina.
Kuva: Jussi Leinonen

On mahdollista, että rasismikeskustelu rauhoittuu nyt hetkeksi. Se riippuu esimerkiksi siitä, miten kansanedustajat pitävät sormensa kurissa sosiaalisessa mediassa.

Jo ennen keskiviikkoista eduskuntakeskustelua, sen aikana ja myös torstaina esiin nousi näkemyksiä, että kunhan keskustelu syrjinnästä ja yhdenvertaisuusongelmista saadaan pois hallituksen ja eduskunnan pöydiltä, päästään "tärkeämpien kysymysten" pariin.

Ylen aamussa torstaina esimerkiksi SDP:n kansanedustaja Kim Berg puhui puolueensa leipälajeista ja totesi näin: "Odotamme, että kun saamme rasismikeskustelun toivottavasti laantumaan, niin päästään politiikan ytimeen, varsinkin työelämäkysymyksiin."

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.