Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Pääkirjoitus: Salman Rush­dien puu­ko­tus avaa ikävän näkymän eteen­päin

HS: Ou­lu­lai­nen elekt­ro­ni­sen mu­sii­kin sä­vel­tä­jä ja muu­sik­ko Jukka Ruo­ho­mä­ki on kuollut

Elektronisen musiikin uranuurtaja Jukka Ruohomäki on kuollut 74-vuotiaana. Kuva on syksyltä 2020, jolloin Oulussa vietettiin Ruohomäen 50-vuotissäveltäjäjuhlaa.
Elektronisen musiikin uranuurtaja Jukka Ruohomäki on kuollut 74-vuotiaana. Kuva on syksyltä 2020, jolloin Oulussa vietettiin Ruohomäen 50-vuotissäveltäjäjuhlaa.
Kuva: Teija Soini

Oululainen elektronisen musiikin säveltäjä ja muusikko Jukka Ruohomäki on kuollut, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden mukaan 74-vuotias Ruohomäki kuoli sairauskohtaukseen kotonaan Oulussa tänään tiistaina.

Ruohomäki muistetaan yhtenä elektronisen ja kokeellisen musiikin uranuurtajista Suomessa. Hän aloitti elektroniseen musiikkiin tutustumisen 1970-luvulla Helsingin yliopistossa Erkki Kurenniemen kehittämällä DIMI-laitteella. Vuosikymmenen lopulla hän sävelsi kokeellista elokuvamusiikkia Tööt-Filmin animaatioelokuviin. Ruohomäki soitti myös Hectorin ja Pekka Strengin rocklevyillä.

1980-luvulle tultaessa Ruohomäki päätyi lähes pelkästään tietokonegrafiikan pariin. Hän osallistui muun muassa Ylen uutisten ja Finnkinon elokuvien tunnusten tekemiseen ja teki niihin musiikin.

Vuodet 1997–2015 Ruohomäki toimi elektronisen musiikin lehtorina Oulun konservatoriossa. Hän jatkoi säveltämistä eläkkeelläkin. Vuonna 2021 Ruohomäelle myönnettiin valtion ylimääräinen taiteilijaeläke.

Lue myös arkistojuttu: Elekt­ro­nien ke­syt­tä­jä Jukka Ruo­ho­mä­ki muis­te­lee Uuden mu­sii­kin lokakuu -ta­pah­tu­mas­sa men­nei­tä ja tulevia