Taivaan ilmiöt: Oulun tai­vaal­la nähtiin ai­nut­laa­tui­nen va­lo­il­miö – asian­tun­ti­ja kertoo, mistä oli kyse

Kolumni: Aika kultaa muistot – 1980-lu­kua on pidetty aikana, jolloin olot Suo­mes­sa olivat par­haim­mil­laan

Luitko jo tämän: Kaak­ku­riin ra­ken­tuu muun muassa Rusta ja Stadium Outlet

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

HS: Hanna Sark­ki­nen kan­nat­taa Suomen Na­to-jä­se­nyyt­tä

Ministeri Hanna Sarkkinen sanoo Helsingin Sanomille tulleensa lopputulokseen pitkällisen pohdinnan seurauksena.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.).
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.).
Kuva: Heikki Uusitalo

Oululainen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä, mikäli Suomen ulkopoliittinen johto sitä suosittelee. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Sarkkinen sanoo lehdelle tulleensa lopputulokseen pitkällisen pohdinnan seurauksena. Sarkkisen mukaan kanta ei tarkoita sitä, että Naton huonot puolet olisivat kadonneet.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on hänestä kuitenkin muuttanut turvallisuus­tilanteen Euroopassa niin perusteellisesti, etteivät "vanhat totuudet ole enää sen jälkeen päteneet".

– Aikaisemmin olen ajatellut, että Nato-jäsenyys voisi heikentää Suomen turvallisuutta. Nyt kun turvallisuusympäristö on muuttunut, vaikuttaisi siltä, että nämä liittymiseen liittyvät riskit, jotka ovat yhä olemassa, ovatkin pienemmät kuin liittymättömyyteen liittyvät riskit, Sarkkinen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Sarkkinen huomauttaa lehdelle myös, ettei jäsenhakemuksen jättäminen ole nytkään riskitöntä. Hänestä lyhyellä tähtäimellä jäsenhakemus saattaisi jopa heikentää Suomen turvallisuutta, mutta pidemmällä tähtäimellä hän pitää todennäköisenä, että turvallisuus vahvistuisi.

Vasemmistoliitto on puolueena vastustanut Suomen sotilaallista liittoutumista. Puolueen elimet ovat koolla lauantaina, ja niiden on määrä linjata, pitääkö puolue Natoon hakemista hallituskysymyksenä vai ei.

Puolueen molemmat ministerit – Hanna Sarkkinen ja opetusministeri, puheenjohtaja Li Andersson – kertoivat Kalevan haastattelussa (3.5.) pitävänsä todennäköisenä, että Suomi hakee Natoon.

Kumpikin kertoi myös julkistavansa oman Nato-kantansa viikonloppuna kokouksen yhteydessä.

Lue lisää: Li An­ders­son va­lot­taa Na­to-ajat­te­luaan ennen rat­kai­su­ko­kous­ta – Va­sem­mis­to­po­mo puhuu erosta, minkä maail­man ha­luai­si ja mil­lai­nen se oi­keas­ti on