Luitko jo tämän: Sä­de­sie­ni lymysi Oulun po­lii­si­ta­los­sa, po­lii­sin yk­si­näi­nen tais­te­lu päättyi äl­lis­tyt­tä­vään voit­toon kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Pääkirjoitus: Kou­lu-uh­kauk­set eivät koskaan ole hyvää "läp­pää"

Kalevan podcastit: Raksila on isojen muu­tos­ten edessä, mutta min­kä­lais­ten?

Hil­jai­set ajat ruok­ki­vat luo­vuut­ta – "Tai­tei­li­jal­le tämä on ollut an­toi­saa aikaa", sanoo ou­lun­sa­lo­lais­tai­tei­li­ja Raili Kuk­ko­ho­vi

Oulunsalo
Raili Kukkohovi on tuottelias kuvataiteilija, jonka taidetta on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä ympäri Pohjois-Suomea. Arkistokuva Oulunsalon kirjaston näyttelystä vuodelta 2019.
Raili Kukkohovi on tuottelias kuvataiteilija, jonka taidetta on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä ympäri Pohjois-Suomea. Arkistokuva Oulunsalon kirjaston näyttelystä vuodelta 2019.
Kuva: Mirko Kovalainen/arkisto

– Olemme eläneet hiljaisia aikoja ja hiljaisuus on ruokkinut luovuutta, sanoo oulunsalolainen kuvataiteilija Raili Kukkohovi.

Kukkohovi kertoo työhuoneessaan syntyneen pandemia-aikana uusia tauluja tuplasti tiiviimpään tahtiin kuin aikana ennen koronaa.

– On myös ollut aikaa kokeilla erilaisia tekniikoita. Taiteilijana tämä on ollut hyvin antoisaa aikaa, vaikka muutoin elämä onkin ollut aikamoista hiljaiseloa.

Kukkohovin korona-aikana syntyneitä maalauksia on tammikuun ajan esillä Oulunsalon kirjastossa.

– Niin monta sovittua näyttelyä on parin viime vuoden aikana peruuntunut, että tuntuu melkein pieneltä ihmeeltä, että sain viimeinkin näyttelyn pystyyn. Toivottavasti kirjastot nyt pysyisivätkin auki!

Kevään tuoksuja.
Kevään tuoksuja.
Kuva: Raili Kukkohovi

Luonnon valo inspiroi

Raili Kukkohovin Hiljaisen ajan maalauksia -näyttelyssä on esillä kaikkiaan kolmetoista värikylläistä ja abstraktia akryylimaalausta.

– Luonnon valo inspiroi minua. Keinovalossa maalaamisesta en pidä lainkaan, hän sanoo.

Kukkohovi kertoo sisäisen taiteilijansa vaipuvan talvihorrokseen syksyn tummuessa loka–marraskuussa ja heräilevän uudelleen ensimmäisinä aurinkoisina kevättalvisina päivinä.

Kukkohovin maalit ja siveltimet ovat vielä kaappien uumenissa, mutta pientä polttelua niiden esiin kaivamiseen on ollut jo havaittavissa.

– Olen aina tykännyt käyttää maalauksissani reilusti värejä. Nyt minulla on sellainen tunne, että seuraavaksi minun täytyy tehdä jotain hieman vaaleampaa ja hennompaa.

”Taiteilua en voi lopettaa”

Kukkohovi kertoo taitelijauransa käynnistyneen jo 6-vuotiaana lapsuudenkodissaan Muhoksella.

– Piirtelin kotinavetan edustalla kuvia hiekkaan ja lauloin tangoja Eino Grönin äänellä, hän kertoo.

Vaikka kipinä taiteiluun syttyi jo pienenä tyttönä, tosissaan hän ryhtyi taitelemaan vasta aikuisiällä.

– 1990-luvun alussa päätin laittaa elämäni uusille urille ja lähdin opiskelemaan taidetta Limingan taidekouluun. Siellä vierähti kolme vuotta.

Kukkohovi kertoo hurahtaneensa ensin kuvanveistoon. Sittemmin maalaus vei mukanaan.

– Maalaaminen tuottaa minulle suurta iloa ja siihen saa purkaa monenlaisia tuntoja. Toivon, että se välittyy myös näyttelyideni yleisölle.

Kukkohovin maalauksia on ollut viimeisen parin vuosikymmenen ajan esillä lukuisissa näyttelyissä ympäri Pohjois-Suomea.

Taiteilun ohella Kukkohovi on toiminut laulajana useissa kokoonpanoissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Oululaisille Kukkohovi on tuttu myös Pannukakkutalon perustajana ja yrittäjänä vuoteen 2016 ­saakka.

– Nyt olen jo eläkkeellä sekä työelämästä että musiikkihommista, mutta taiteilua en vain voi lopettaa. Se on sellainen vietti, että siveltimeen on aivan pakko tarttua heti, kun kevätaurinko alkaa lämmittää.

Talvi taittuu.
Talvi taittuu.
Kuva: Raili Kukkohovi