Punkkilive: Oulusta ropisee reip­paas­ti punk­ki­ha­vain­to­ja vä­ki­lu­kuun nähden

Rakentaminen: Poh­jan­tien varteen kaa­vail­laan 60-met­ris­tä tor­ni­ta­loa

Mielipiteet: Tuu­li­voi­ma tappaa lin­tu­ja, mutta voi­ma­loi­den maa­la­mi­nen vä­hen­täi­si lin­tu­kuo­le­mien määrää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Hie­ta­saa­ren nuo­tio­pai­kal­le il­mes­tyi polt­to­puu­au­to­maat­ti – vit­sis­tä liik­keel­le läh­te­nyt idea ja­los­tui vuoden aikana oi­keak­si lait­teek­si

Kestävän kehityksen keskuksen tavoitteena on saada automaatteja ympäri Oulua.

Oulu
-
Kuva: Niina Hentilä

Hietasaaren nuotiopaikan yhteyteen pystytettiin tiistaina kenties koko maailman ensimmäinen polttopuuautomaatti.

– Idea lähti siitä, että olin melomassa Äkäsjoella ja tarkoitus oli nousta nuotiopaikalle. Olimme märissä kamppeissa ja huomasimme, että nuotiopaikalla ei ollut polttopuita ollenkaan. Oli kylmä, ja olisimme halunneet paistaa makkarat. Silloin ajattelimme, että olisimme olleet valmiita vaikka parikin kymppiä maksamaan puista, Kestävän kehityksen keskuksen hanketyöntekijä Valto Vaaraniemi kertoo.

Aluksi asiasta vitsailtiin. Voisiko nuotiopaikoilla olla polttopuuautomaatti? Pian asiaa ryhdyttiin kuitenkin tosissaan suunnittelemaan Kestävän kehityksen keskuksessa, ja Oulun kaupunkikin näytti villille ehdotukselle vihreää valoa.

Viime talven aikana syntyi automaatin runko, ja Oulun ammattikorkeakoulun opiskelija Juho Kettunen teki laitteelle ohjelmiston opinnäytetyönä.

Maksu puhelimella

Polttopuuautomaatti toimii niin, että henkilö tulee automaatille ja menee puhelimellaan halkonen.fi-nettisivulle. Sinne hän syöttää automaatin koodin, sähköpostiosoitteensa, valitsee maksutavan ja maksaa puista, jolloin luukku ponnahtaa auki ja sisältä paljastuu pino kuivia polttopuita. .

Iso sylillinen kuivia puita maksaa 3,95 euroa. Automaatissa on 30 luukkua, ja laite ilmoittaa Kestävän kehityksen keskukselle, kun puut alkavat vähentyä.

– Tarkoituksena on nyt testata sen toimintaa. Miten laite toimii ja miten ihmiset suhtautuvat siihen. Sitä on pari kuukautta testailtu keskuksen pihalla, mutta nyt odotetaan kovempia pakkasia.

Puita varastettu

Hietasaaren nuotiopaikalla ennen sijainneeseen latoon toimitettiin vielä muutamia vuosia sitten polttopuita. Palvelu kuitenkin lopetettiin, koska puita varastettiin toistuvasti. Uudesta polttopuuautomaatista ei ihan yhtä helposti pysty varastamaan.

Vaaraniemi kertoo, että tavoitteena on saada automaatteja ympäri Oulua nuotiopaikoille, joissa ei ole puuhuoltoa.

– Yritetään yhdessä ry:n toiminnan tarkoituksena on luoda työpaikkoja pitkäaikaistyöttömille. Tämän automaatin huolto ja ylläpito on yksi sellainen toiminto, Vaaraniemi kertoo.

Polttopuuautomaatti on herättänyt heti tuoreeltaan ohikulkijoissa mielenkiintoa.

– Kyllä ihmiset ovat tulleet katselemaan ja sanomaan, että on hieno juttu, kun tällainen on keksitty, Vaaraniemi myhäilee.