Hal­li­tus kertoi Vas­taa­mo-tie­to­mur­ron jat­ko­toi­men­pi­teis­tä – "Vielä krii­si­tu­kea tär­keäm­pää on tu­le­vai­suu­des­sa estää uusien tie­to­mu­ro­jen ta­pah­tu­mi­nen"

Hallitus kiitti tilaisuudessa mielenterveystyön ammattilaisia nopeasta reagoinnista ja toimista, joiden avulla ensivaiheen tuki pystyttiin nopeasti antamaan rikoksen uhriksi joutuneille.

Hallitus järjesti tiedotustilaisuuden Vastaamo -tietomurron jatkotoimenpiteistä torstaina. Tilaisuudessa ovat paikalla oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Hallitus on linjannut toimenpiteistä, joilla voidaan auttaa identitteettivarkauden kohteeksi joutuneita henkilöitä. Hallitus kiitti tilaisuudessa mielenterveystyön ammattilaisia nopeasta reagoinnista ja toimista, joiden avulla ensivaiheen tuki pystyttiin nopeasti antamaan rikoksen uhriksi joutuneille. Sosiaali- ja terveysministeriö koordinoi nyt tilanteen jälkihoitoa.

– Vielä kriisitukea tärkeämpää on tulevaisuudessa estää uusien tietomurojen tapahtuminen, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi tilaisuudessa. Hän viittasi myös hallituksen esitykseen uudesta asiakastietolaista.

Psykoterapiakeskus Vastaamo kertoi keskiviikkona 21. lokakuuta outuneensa tietomurron ja kiristyksen uhriksi. Tieto kiristyksestä tuli Vastaamolle syyskuun lopussa, kun kiristäjä lähestyi kiristysviestillä kolmea Vastaamon työntekijää.

Asiasta ilmoitettiin keskusrikospoliisille, joka aloitti asiasta rikostutkinnan. Tapahtumasta tehtiin välittömästi ilmoitukset myös Suomen kyberturvallisuuskeskukselle, Valviralle sekä tietosuojavaltuutetulle. Lisäksi tapauksen selvittämiseksi ryhdyttiin tekemään yhteistyötä kyberturvayhtiö Nixun kanssa, jonka asiantuntijat alkoivat selvittämään tietomurron teknistä toteutustapaa.