Varoitus: Ajokeli on monin paikoin edel­leen huono tai jopa erit­täin huono

Hal­li­tuk­sen uuden stra­te­gian ta­voit­tee­na on pitää yh­teis­kun­ta auki – ra­joi­tuk­set voivat poistua kun yli 12-vuo­tiai­den ro­ko­tus­kat­ta­vuus vä­hin­tään 80 pro­sent­tia

Jos virusvariantit yllättävät, strategiaan kuuluu myös hätäjarrumekanismi. Epidemiatilanteen luokittelu eri vaiheisiin siirtyy historiaan.

Helsinki
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan hallitus ei jää odottamaan 80 prosentin rokotuskattavuutta, vaan uuden koronastrategian toimeenpano aloitetaan välittömästi. Arkistokuva.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan hallitus ei jää odottamaan 80 prosentin rokotuskattavuutta, vaan uuden koronastrategian toimeenpano aloitetaan välittömästi. Arkistokuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Hallitus julkaisi maanantaina uuden koronastrategian, jonka tavoitteena on yhteiskunnan avaaminen rokotuskattavuuden kasvaessa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että koronastrategian lähtökohta on yhteiskunnan avaaminen, aukipitämisen edistäminen ja epidemian jälkihoito. Lisäksi strategialla tuetaan talouden kasvuedellytyksiä ja jälleenrakentamista.

– Laajamittaisesta pandemian torjunnasta siirrytään kohti alueellista tartuntaryppäiden sammutusta, hän sanoi.

Valtakunnallisista rajoituksista ja suosituksista on tarkoitus luopua, kun vähintään 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on rokotettu kahteen kertaan tai kun kaikilla rokotusten kohderyhmään kuuluvilla on ollut mahdollisuus saada kaksi rokotetta.

Aiemmin koronan hybridistrategia on lähtenyt siitä, miten virusta voidaan tukahduttaa, miten estää sairaanhoidon kuormittuminen ja miten riskiryhmiä suojellaan.

Myös uudessa strategiassa huomioidaan riskiryhmät ja sairaanhoidon mahdollinen kuormittuminen.

Marin uskoo, että ravintolarajoituksia tullaan höllentämään pian

Hallitus ei Kiurun mukaan muutoinkaan jää odottamaan 80 prosentin rokotuskattavuutta, vaan uuden koronastrategian toimeenpano aloitetaan välittömästi. Se tarkoittaa Kiurun mukaan sitä, että rajoituksia ryhdytään purkamaan asteittain heti.

Pääministeri Marinilla oli muun muassa ravintola-alalle myönteisiä uutisia.

– Uskoisin, että ravintolarajoituksia tullaan höllentämään jo ennen tuota 80 prosentin rokotekattavuutta, hän sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi tiedotustilaisuudessa, että myös epidemiavaiheista sekä niihin liittyvistä suosituksia luovutaan.

Vapaaehtoisella koronapassilla voisi välttää mahdolliset rajoitukset

Voipio-Pulkki avasi myös sitä, miten paikallisissa erityistilanteissa paikallisten viranomaisten tulee toimia. Hänen mukaansa rajoituskeinot pyritään rajaamaan niin, että ne ovat kohteeltaan ja sisällöltään sekä kestoltaan rajattuja.

– Rajoitusten tulisi kohdella eri aloja mahdollisimman yhdenmukaisesti, Voipio-Pulkki sanoi.

Jatkossa on tarkoitus, että epidemiaa torjutaan tartuntatautilain nojalla paikallisin ja alueellisin toimenpitein. Vaikka alueilla esiintyisi tartuntaryppäitä, pieniriskisiä tilaisuuksia ei olisi suositeltavaa rajoittaa ollenkaan.

Suuren riskin tilaisuuksia voidaan kuitenkin hallintopäätöksillä rajoittaa niin sanotussa paikallisessa erityistilanteessa. Parhaillaan valmistelussa on lisäksi koronapassi. Vapaaehtoisen koronapassin avulla rajoituksista voisi poiketa.

Päätöksenteossa on lisäksi huomioitava lapsen edun ensisijaisuuden periaate.

Vaikka laajoista rajoituksista luovutaan, strategiaan sisältyy niin sanottu hätäjarrumekanismi. Se voitaisiin ottaa käyttöön, jos Suomeen leviäisi virusvariantti, joka olisi esimerkiksi immuuni rokotteille. Silloin toimenpiteitä voitaisiin jälleen ottaa laajemmin käyttöön.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi aiemmin iltapäivällä lyhyesti strategian valmistumisesta ja pääpiirteistä.