Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus

Haa­vis­to tar­vit­see pientä suu­rem­man ihmeen lyö­däk­seen Stub­bin, mutta kak­sin­kamp­pai­lu näyttää joka ta­pauk­ses­sa sy­tyt­tä­vän kan­sa­lai­sia

Kun seitsemän ehdokasta putosi pelistä ja kaksi jäi jäljelle, presidentinvaalien kilpailuasetelma selkiytyi hetkessä. Samalla puolitoista miljoonaa äänestäjää menetti ykkössuosikkinsa maan johtoon.

Sillä, ketkä tuosta äänestäjäjoukosta jäävät kakkoskierroksella kotiin, voi olla iso merkitys lopulliseen tulokseen.

Tiistaina päättynyt ennakkoäänestys ei kuitenkaan viittaa siihen, että sydämistyneiden joukko olisi erityisen suuri. Lippunsa pudotti uurnaan koko maassa jo 45,7 prosenttia äänioikeutetuista, kun ykköskierroksen lukema oli prosenttiyksikön alempi.

Oulun vaalipiirissä äänensä on antanut 43,1 prosenttia äänioikeutetuista, siinäkin pieni nousu kahden viikon takaisesta. Vaalipiirin lukema jäi kuitenkin manner-Suomen toiseksi matalimmaksi.

Aito kaksinkamppailu taannee silti sen, että koko maan äänestysprosentti nousee pitkälle 70:n.


Viime päivien neljä mielipidemittausta ovat kaikki kertoneet Alexander Stubbin usean prosenttiyksikön kaulasta Pekka Haavistoon. Levein ero oli MTV:n uutisten mittauksessa (56,1 – 43,9), kapein Uutissuomalaisen (53 – 47).

Kokoomuksen ehdokkaaksi asettama Stubb on näin kiistaton suosikki. Valitsijayhdistyksen ehdokkaan  Pekka Haaviston (vihr.) nousu Stubbin edelle ei silti ole aivan teoriaa.

Kansaa kättelemällä ja kaveriselfieitä ottamalla se ei enää onnistu. Ehkä viimeinen iskun paikka Haavistolle on Ylen torstainen vaaliväittely ja täydellinen onnistuminen siinä – tai vaihtoehtoisesti jokin dramaattinen lipsahdus Stubbilta.


Presidenttiehdokkaat Pekka Haavisto (vas.) ja Alexander Stubb tiistaina Helsingin Sanomien vaalitentissä. Torstaina edessä on vielä Ylen vaaliväittely.
Presidenttiehdokkaat Pekka Haavisto (vas.) ja Alexander Stubb tiistaina Helsingin Sanomien vaalitentissä. Torstaina edessä on vielä Ylen vaaliväittely.
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kummallekin merkittävää on nyt se, mitkä äänestäjäryhmät lopulta käyvät uurnilla ja ketkä jäävät kotiin.

Helsingin Sanomien vaalitentissä tiistaina Haavisto jatkoi maaseutu-Suomen asukkaiden ja keskustalaisten houkuttelua kertomalla kohtaamisestaan Kuhmossa ja muistelemalla keskustalegenda Johannes Virolaisen eduskuntapuhetta.

Haaviston haaste on kuitenkin kova, sillä Åbo Akademin tuoreen tutkimuksen mukaan sekä Olli Rehniä että Jussi Halla-ahoa äänestäneet ovat pitkälle siirtyneet Stubbin taakse.

Stubbille olennaista on se, miten Halla-ahon yli 615 000 äänestäjää lähtevät liikkeelle. Tuossa joukossa on ykköskierroksen jälkeen annos kriittisyyttä, ehkä katkeruuttakin.

Sitä ruokki tiistaina Halla-ahokin, joka oli närkästynyt odotettua heikommasta  tuloksestaan eduskunnan puhemiesvaalissa. Halla-ahon mukaan kyseessä oli "keskisormen näyttö" niille kansalaisille, jotka äänestivät häntä presidentinvaaleissa.

Synnyttääkö tämä perussuomalaisissa hälläväliä-henkeä äänestämistä kohtaan, jää nähtäväksi. Ja jos synnyttää, syökö se kohtalokkaasti Stubbin nyt riittävältä näyttävää kannatusta.