Luitko jo tämän: Suo­ma­lais­sa­tel­liit­ti pal­jas­ti kym­me­niä ve­nä­läis­ten asemia Uk­rai­nan sodassa

Pääkirjoitus : Oulun kau­pun­gin­joh­ta­ja­haun saldo on nolo

Fortum vah­vis­taa Uni­per-neu­vot­te­lu­jen olevan lop­pu­suo­ral­la – esillä myös For­tu­min myön­tä­män ra­hoi­tuk­sen pa­laut­ta­mi­nen

Ministeri Tuppurainen: Saksa on se, joka tätä laskua saa nyt maksaa.

Tytti Tuppurainen puhui Uniperin neuvotteluista lehdistölle tiistaina Brysselissä.
Tytti Tuppurainen puhui Uniperin neuvotteluista lehdistölle tiistaina Brysselissä.
Kuva: STEPHANIE LECOCQ

Neuvottelut saksalaisen energiayhtiö Uniperin tulevaisuudessa olivat tiistaina loppusuoralla suomalaisen Fortumin, Uniperin ja Saksan valtion kesken. Fortum vahvisti, että neuvotteluissa ovat esillä muun muassa Fortumin omistamien Uniper-osakkeiden myynti Saksan valtiolle ja Fortumin Uniperille myöntämän rahoituksen palauttaminen sekä Saksan valtion suunnittelema Uniperin pääomankorotus.

Fortum kuitenkin tähdensi, ettei lopullista sopimusta vielä tuolloin ollut ja asiasta tiedotetaan, kun sopimus on viimeistelty ja allekirjoitettu.

Jo ennen Fortumin ilmoitusta kaupankäynti sen osakkeilla keskeytettiin Helsingin pörssissä, kun tiedot pelastuspaketista alkoivat tihkua kansainvälisiin tiedotusvälineisiin. Esimerkiksi uutistoimisto Bloomberg kertoi lähteidensä nojalla, että Saksa on pääomittamassa sille tärkeää Uniperia kahdeksalla miljardilla eurolla, mikä mahdollistaisi Fortumin myöntämän lainan takaisinmaksun. Uutistoimiston mukaan ratkaisusta voitaisiin tiedottaa jo keskiviikkona.

Uuden järjestelyn on määrä korvata heinäkuussa solmittu pelastuspaketti, jossa Saksan sovittiin saavan 30 prosenttia Uniperin osakkeista nimellishintaan. Järjestely kävi nopeasti riittämättömäksi Saksan energiakriisin paisuessa.

"Fortumin hallituksella on vastuu"

Fortumin hallitus on toimivaltainen tekemään päätöksen saksalaista tytäryhtiötänsä Uniperia koskevassa asiassa, kertoi eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.). Hän kommentoi asiaa medialle tiistaina Brysselissä eurooppaministerien kokouksen jälkeen. Valtio on Fortumin enemmistöomistaja.

– Fortumin hallituksella on vastuu löytää ratkaisu, joka on kaikkien osakkeenomistajien etujen mukainen.

Tuppurainen sanoi, ettei hän kommentoi mediaan vuotaneita tietoja. Hän puhui kuitenkin Fortumin julkisuuteen kertomista asioista.

"Venäjä kiristänyt otettaan"

Uniper on kriisissä, koska se joutuu sopimustensa takia myymään kaasua tämän hetken ostohintaa halvemmalla.

Tuppurainen totesi, että neuvotteluja on käyty yhtiöiden ja Saksan hallituksen edustajien kesken. Hän sanoi, että Uniperin edellisen, kesällä tehdyn vakautussopimuksen jälkeen Venäjä on entisestään kiristänyt otettaan ja vahvistanut toimia, joilla se käy energiasotaa Eurooppaa vastaan.

Edellinen vakautussopimus perustui hänen mukaansa arvioihin, että Nordstream I -putkesta olisi vielä saatavissa jossain määrin maakaasua. Nämäkin toimitukset ovat nyt poikki.

Tuppurainen listasi jo aamulla valtio-omistajan tärkeimmät tavoitteet. Konkreettisesti ne ovat Fortumin toimintakyvyn turvaaminen sekä yhtiön kyky investoida ja huolehtia Suomelle tärkeästä sähkön huoltovarmuustoiminnasta. Niin ikään hän nosti esiin Fortumin Uniperille maksaman kahdeksan miljardin euron rahoituksen saamisen takaisin ja sen, että veronmaksajille ei koidu kriisin ratkaisusta mitään aiheettomia kustannuksia.

– Raha pitää hakea jostain muualta kuin siitä, että raha liikkuisi Suomesta veronmaksajilta Fortumiin tai Fortumista Uniperiin. Tässä tapauksessa Saksa on se, joka tätä laskua saa nyt maksaa, Tuppurainen jatkoi illalla.

Fortum on maksanut Uniperin osakkeista vuosien varrella yli seitsemän miljardia euroa.

Suomen oppositiopuolueet jättivät tiistaina kaksi erillistä välikysymystä hallituksen toiminnasta Uniperiin liittyen.