Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Polttoaine: Die­se­lin hinta painui Poh­jois-Poh­jan­maal­la­kin alle kahden euron

Finn­ve­ran ra­hoit­ta­mien in­ves­toin­tien arvo on pu­don­nut lähes puoleen muu­ta­man vuoden ta­kai­ses­ta Poh­jois-Suo­mes­sa – ra­hoi­tus nor­ma­li­soi­tui edel­lis­vuo­teen ver­rat­tu­na

Finnveran Pohjois-Suomen aluekatsauksen julkistustilaisuus järjestettiin tänään keskiviikkona. Tilaisuudessa aluejohtaja Pasi Vartiainen kertoi Finnveran viime vuoden kotimaan rahoituksen jakautumisesta, investointien ja yrityskauppojen määrästä sekä yritysten näkymistä kolmessa maakunnassa Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa.

Tiedotteen mukaan Finnveran rahoitus normalisoitui Pohjois-Suomessa verrattaessa koronapandemian sävyttämään vuoteen 2020, jolloin yrityksillä oli poikkeustilanteesta johtuen enemmän tarvetta käyttöpääomalle. Rahoitus suuntautuikin normaalivuoden tapaan toimituksiin, kasvuun sekä investointeihin.

Pohjois-Pohjanmaalla suurin rahoitettava toimiala oli teollisuus. Lapissa noin puolet rahoituksesta kohdistui  matkailualalle ja Kainuussa suurin rahoitettava toimiala oli elintarviketeollisuus.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että Lapin matkailualan yritykset selvisivät koronapandemiasta, mutta eivät ilman kolhuja, Vartiainen toteaa tiedotteessa.

Investointien rahoittamisessa suunta on Pohjois-Suomen alueella alaspäin. Kun vuonna 2018 Finnveran rahoittamien investointien arvo Pohjois-Suomessa oli 168 miljoonaa euroa, oli se vuonna 2021 pudonnut 82 miljoonaan euroon. Pohjois-Pohjanmaan alueella investointien arvo on pudonnut 24 prosenttia vuoden 2018 investointien arvosta.