Tilaajille

EU-ra­ho­jen kan­sal­lis­ta jakoa val­mis­tel­laan sa­lail­len – Poh­jois-Poh­jan­maan liiton Pauli Harju: "Ha­luaa­ko Lintilä ro­mut­taa pe­rin­tei­sen suo­ma­lai­sen alue­po­li­tii­kan?"

EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakausi 2021–2027 käynnistyy marraskuussa, mutta rahojen jaosta Suomen sisällä ei ole vieläkään tietoa. Työ- ja elinkeinoministeriöltä vaaditaan salamyhkäisen valmistelun sijaan avoimuutta.

EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahaston avulla voidaan paikata turpeen käytön vähentämisestä aluetaloudelle aiheutuvia ongelmia. Muuhun se soveltuu huonommin.
EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahaston avulla voidaan paikata turpeen käytön vähentämisestä aluetaloudelle aiheutuvia ongelmia. Muuhun se soveltuu huonommin.
Kuva: Teija Soini
EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakausi 2021–2027 käynnistyy Suomessa marraskuun alussa, mutta eri rahastoista saatavien rahojen kansallinen jako on edelleen auki. Miltä tilanne näyttää, Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Pauli Harju?

– On hankala sanoa, mikä tilanne on. En tiedä, minkälainen esitys työ- ja elinkeinoministeriön virkamiesvalmistelussa on tekeillä. Aiemmin ministeriössä oli rahoitustaulukko olemassa, jota sitäkään ei esitelty julkisesti. Tietojemme mukaan siinä kokonaisuus ei näyttänyt Pohjois- ja Itä-Suomen kannalta kovin hyvältä. Näytti siltä, että ministeriöstä ei tule sellaisia laskelmia, joita me olemme esittäneet ja joita meidän mielestämme hallitusohjelmassa ja myös Suomen EU-liittymissopimuksen mukaan on sovittu.

Kun maakunnat eivät saaneet neuvoteltua yhteistä esitystä rahojen jaosta, asia siirtyi ministeriöön virkamiesvalmisteluun. Pohjois-Savon liitto kritisoi tiistaisessa tiedotteessaan voimakkaasti työ- ja elinkeinoministeriötä (TEM) valmistelun salamyhkäisyydestä. Oliko kannanotto sävyltään oikea?

– Eihän tämä tilanne ole mistään kotoisin. Pohjois-Savon tiedotteessa esitetty kommentti avoimuuden tärkeydestä on otettava vakavasti. Kyllä ministeriön pitäisi altistaa siellä syntyneet näkemykset julkiselle kritiikille ennen kuin asiasta tehdään päätöksiä.