Harrastukset: Oulun Fris­bee­seu­ra on noussut Suomen suu­rim­mak­si

Luitko jo tämän: Kaleva kysyi kun­ta-alan joh­ta­jil­ta, kiin­nos­taa­ko Oulun kau­pun­gin­joh­ta­jan paikka

Mainos: Mil­lai­sia luon­to­ju­tu­ja sinä ha­luai­sit lukea? Vastaa ja osal­lis­tu 100€ lah­ja­kor­tin ar­von­taan.

EU-joh­ta­jat rat­ko­vat yli­mää­räi­ses­sä huip­pu­ko­kouk­ses­sa Val­ko-Ve­nä­jän ja Turkin ky­sy­myk­siä

Liettuan presidentti: "EU:lla on käsillä viimeiset hetket päättää pakotteista."

Pääministeri Sanna MArin (sd.) edustaa ylimääräisessa huippukokouksessa sekä Suomea että Ruotsia.
Pääministeri Sanna MArin (sd.) edustaa ylimääräisessa huippukokouksessa sekä Suomea että Ruotsia.
Kuva: MAURI RATILAINEN

EU-johtajat kokoontuvat tänään torstaina iltapäivällä Brysseliin kaksipäiväiseen kokoukseen, jossa yritetään viimein päästä sopuun Valko-Venäjän pakotteista. Lisäksi käsittelyssä ovat suhteet Turkkiin ja Kiinaan.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) edustaa kokouksessa tällä kertaa Suomen lisäksi myös Ruotsia, jonka pääministeri Stefan Löfven ei pääse paikalle.

Puolitoista viikkoa sitten EU-ulkoministerikokous epäonnistui Valko-Venäjän pakotteista sopimisessa, sillä Kypros asettui vastahankaan. Pakotteiden asettaminen vaatii 27 jäsenmaan yksimielisyyden.

Esimerkiksi Britannia ja Kanada ovat jo ryhtyneet Valko-Venäjän vastaisiin toimenpiteisiin, joilla tuetaan demokratiaa vaativaa kansanliikettä Valko-Venäjällä. EU:n määräämien pakotteiden viivästyminen viikoilla syö unionin uskottavuutta.

Ulkoministerikokouksessa oli läsnä myös Valko-Venäjän diktaattorin Aleksandr Lukashenkon haastaja, opposition Svjatlana Tsihanouskaja. Hän tapasi tällä viikolla Ranskan presidentti Emmanuel Macronin Liettuassa, jossa on maanpaossa.

– EU:lla on käsillä viimeiset hetket päättää Valko-Venäjän viranomaisiin kohdistuvista pakotteista, sanoi Liettuan presidentti Gitanas Nauseda kokouksen alla Reutersin mukaan.

Lupaus Turkin vastaisista pakotteista?

Kypros esti päätöksenteon, koska se vaati, että EU:n olisi samaan aikaan päätettävä Turkin vastaisista pakotteista. Kypros ja Kreikka eivät hyväksy Turkin Välimerellä tekemiä öljy- ja kaasuetsintöjä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin mukaan EU-pomot keskittyvät Turkin-suhteisiin ja itäisen Välimeren tilanteeseen torstaina illallisella. Hän sanoi odottavansa, että Turkki suhtautuu keskusteluun rakentavasti. Michelin mukaan EU on valmis käyttämään "kaikkia käytettävissä olevia keinoja" suojellakseen jäsenvaltioidensa itsemääräämisoikeutta.

Mitä ne olisivat, siitä EU:ssa ollaan eri mieltä. Ranska suhtautuu Turkkiin jyrkemmin, kun Saksa haluaa puolestaan käydä neuvotteluja.

Reutersin haastattelemien diplomaattien mukaan Kypros yritetään voittaa EU-enemmistön puolelle antamalla lupaus myöhemmin määrättävistä ankarista Turkin vastaisista pakotteista.

Vauhtia investointisopimukseen

Kokous alkaa torstaina EU:n ja Kiinan suhteiden käsittelyllä. EU haluaa, että sen ja Kiinan välinen investointisopimus sinetöidään vuoden loppuun mennessä. EU-johtajat neuvottelivat asiasta kaksi viikkoa sitten videokokouksessa, johon osallistui Kiinan presidentti Xi Jinping.

Investointisopimuksesta on käyty neuvotteluja pian kuusi vuotta, mutta EU:n mukaan Kiina on haluton avaamaan markkinoitaan eurooppalaisille yrityksille.

EU on Kiinan merkittävin kauppakumppani, ja Kiina EU:n toiseksi suurin kauppakumppani Yhdysvaltojen jälkeen.

Reutersin näkemän kokousluonnoksen mukaan EU aikoo myös suomia Kiinaa vähemmistöjen kohtelusta ja Hongkongin aseman heikentämisestä uudella turvallisuuslailla.