Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

EU-joh­ta­jat pää­si­vät sopuun Uk­rai­nan 50 mil­jar­din apu­pa­ke­tis­ta – Unkarin Orban taipui lähes vä­lit­tö­mäs­ti

Unkari järjesti jälleen yllätyksen huippukokouksessa Brysselissä. Tällä kertaa se erosi aiemmista.

Kaikki 27 jäsenmaata ovat hyväksyneet 50 miljardin euron avun Ukrainalle EU-budjetin sisäisenä kertoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel viestipalvelu X:ssä. Unkarin pelättiin asettuvan sovun tielle.

Unkari ei suostunut hyväksymään Ukraina-tukea joulukuun huippukokouksessa, minkä takia poliittiset johtajat kokoontuivat Brysseliin ylimääräiseen huippukokoukseen torstaina.

Vaikka ennen kokousta oli yhä laajaa epätietoisuutta tulevasta, sopu asiasta löytyi jäsenmaiden kesken lähes välittömästi kokouksen alkamisen jälkeen.

– Näin saadaan vakaa, pitkäaikainen ja ennakoitavissa oleva rahoitus Ukrainalle, Michel kommentoi X:ssä.

Koska tuki toteutetaan osana EU:n pitkän aikavälin rahoituskehyksen välitarkastelua, myös Euroopan parlamentin täytyy yhä hyväksyä se.

Käytännössä Orban ilmeisesti taipui päätökseen kokousta edeltäneessä pienen piiriin tapaamisessa, jossa olivat paikalla Michelin lisäksi Saksan liittokansleri Olaf Scholz, Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Italian pääministeri Giorgia Meloni ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Käytännössä juuri tämän piirin tiedossa ovat olleet myös mahdolliset varavaihtoehdot, jos Unkari ei olisi taipunut päätökseen.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kätteli Unkarin pääministeri Viktor Orbania.
Saksan liittokansleri Olaf Scholz kätteli Unkarin pääministeri Viktor Orbania.
Kuva: Ludovic Marin / AFP / Lehtikuva

Orpo: Tärkeää, että tuki jatkuu vahvana

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo viestipalvelu X:ssä olevan tärkeää, että Ukrainan tuki jatkuu suunnitellusti vahvana ja että EU pääsi asiassa eteenpäin.

Orpo kertoi, että EU-johtajat saivat EU-huippukokouksessa aikaan sovun Ukrainan tukemisesta. Päätös syntyi myös hänen mukaansa yksimielisesti.

Varsinaisia muutoksia loppulauselmiin ei ole julkaistu vielä, mutta EU-lähteiden mukaan päätös ei sisällä yhdelle maalle veto-oikeutta estää päätöstä enää myöhemmin. Mahdollisuus rahoituksen tarkasteluun myöhemmin säilyy, mutta Unkari ei siis voi omavaltaisesti estää vaikkapa vuoden päästä rahan päätymistä Ukrainalle.

Yksi keskeinen kiistakohta on ollut se, voiko Unkari vuosittain jumittaa Ukrainan rahat yksimielisyysvaatimuksen turvin vai ei.

EU-johtajat ovat esittäneet kokouksen alla tiukkasanaisia kommentteja siitä, että Unkarin edessä ei tule taipua.