Loirin kuolema: Ve­sa-Mat­ti Loiri osasi nau­rat­taa ja it­ket­tää

Pääkirjoitus: Kar­hun­kaa­to­lu­vil­la tehdään temp­pu­ja – valitus voi estää kar­hu­jah­din tänä syksynä

Ete­lä-Af­ri­kas­ta löytyi mah­dol­li­ses­ti del­taa­kin tart­tu­vam­pi ko­ro­na­vi­rus­muun­nos – EU eh­dot­taa len­to­jen kiel­tä­mis­tä ete­läi­ses­tä Af­ri­kas­ta, pörs­seis­sä osa­ke­kurs­sit las­kus­sa

Vauraat maat olivat viime kuussa julkaistujen tietojen mukaan toimittaneet vasta 14 prosenttia lupaamistaan 1,8 miljardista rokotteesta köyhiin maihin. Rokotusvaje lisää uusien ja tappavien varianttien riskiä.

Lontoo/Helsinki
Tieto mahdollisesta uudesta koronavirusvariantista näkyi heti pörssissä. Kuvassa Tokion pörssin lukemia 26. marraskuuta.
Tieto mahdollisesta uudesta koronavirusvariantista näkyi heti pörssissä. Kuvassa Tokion pörssin lukemia 26. marraskuuta.
Kuva: FRANCK ROBICHON

Etelä-Afrikassa havaittu uusi virusmuunnos saattaa tutkijoiden mukaan olla deltamuunnostakin herkemmin tarttuva ja rokotteille vastustuskykyisempi.

EU aikoo ehdottaa lentojen kieltämistä eteläisestä Afrikasta uuden koronavirusmuunnoksen takia, kertoo komission puheenjohtaja Ursula Von der Leyen.

Virusmuunnoksen nostaman huolen takia komissio ehdottaa "hätäjarrun aktivoimista tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa", Von der Leyen tviittasi.

Saksa ja Italia ilmoittivat perjantaina Britannian lailla rajoittavansa lentoja Etelä-Afrikasta estääkseen virusmuunnoksen leviämistä.

Saksassa matkustusrajoitukset tulevat voimaan perjantaina illalla koskien Etelä-Afrikkaa ja "luultavasti sen naapurimaita". Maahantulo kyseisistä maista sallitaan ainoastaan Saksan kansalaisille, jotka joutuvat rokotettuinakin 14 päivän karanteeniin.

– Viimeinen asia, mitä tässä nyt tarvitsemme, on uusi virusmuunnos, joka aiheuttaa vielä enemmän ongelmia, maan terveysministeri Jens Spahn kommentoi.

Aiemmin ainakin Israel on muunnoksen takia keskeyttänyt matkustamisen eteläisestä Afrikasta Israeliin. Israelin terveysministeriö kertoi perjantaina, että maassa on vahvistunut yksi uutta koronavirusmuunnosta oleva koronatartunta.

Uuden virusmuunnoksen on pelätty olevan deltavirustakin tarttuvampi.

Pörssien osakekurssit laskussa

Aasian pörsseissä osakekurssit ovat laskussa uuden koronavirusmuunnoksen aiheuttamien pelkojen vuoksi.

Tokiossa osakkeet ovat halventuneet tänään kolme prosenttia ja Hongkongissa runsaat kaksi prosenttia. Brent-raakaöljyn hinta on laskenut 2,5 prosenttia.

Myös Euroopassa osakemarkkinat avautuivat tänään jyrkkään laskuun uuden koronavirusmuunnoksen aiheuttamien pelkojen vuoksi.

Frankfurtin ja Lontoon pörssien keskeiset osakeindeksit ovat yli kolmen prosentin laskussa.

Uusi virusmuunnos on vetänyt myös Helsingin pörssin tuntuvasti pakkaselle. Pörssin yleisindeksi oli aamupäivällä noin 2,5 prosenttia miinuksella.

Miten deltaakin vaarallisempi variantti voi kehittyä?

Maailman terveysjärjestö WHO on sanonut tarkkailevansa tiiviisti uuden B.1.1.529-muunnoksen kehitystä.

WHO jaottelee koronamuunnokset kolmeen luokkaan: huolestuttaviin, tehostetun seurannan alaisiin sekä seurattaviin. Järjestö saattaa tänään määritellä, onko uusi muunnos huolestuttava vai tehostetun seurannan alainen, sekä nimetä muunnoksen kreikkalaisten aakkosten mukaan, kuten esimerkiksi myös delta on nimetty.

Viruksille on tyypillistä, että ne muuntuvat koko ajan. Maailmalla kiertää useita eri koronan virusmuunnoksia ja uusia syntyy jatkuvasti. Valtaosa varianteista ei kuitenkaan aiheuta syytä huoleen.

Rokotusten edetessä on selvitetty myös rokotteiden suojatehoa uusia variantteja vastaan. Tutkimusten mukaan käytössä olevat koronarokotteet suojaavat hyvin vakavalta koronataudilta myös paremmin tunnettujen varianttien aiheuttamissa tartunnoissa.

On kuitenkin mahdollista, että kehittyy variantti, joka kiertää nykyistä deltavarianttia enemmän rokotteiden antamaa suojaa vakavaa tautia vastaan.

Köyhien maiden alhainen rokotuskattavuus vaikuttaa maailmanlaajuisesti

WHO on varoittanut, että Afrikan alhainen rokotuskattavuus voi johtaa siihen, että mantereesta tulee rokotuksille vastustuskykyisten virusmuunnosten lisääntymisalue. Järjestö on varoittanut, että rokotusvaje lisää uusien ja tappavien varianttien riskiä.

WHO:n Afrikan-yksikkö on sanonut aiemmin, että 17 prosenttia maanosan väestöstä saadaan rokotettua vuoden loppuun mennessä.

Rikkaat maat ovat luvanneet lahjoittaa rokoteannoksia köyhiin maihin. Vauraat maat olivat viime kuussa julkaistujen tietojen mukaan toimittaneet vasta 14 prosenttia lupaamistaan 1,8 miljardista rokotteesta köyhiin maihin.

Esimerkiksi Australian on uutisoitu hankkineen tänä vuonna puoli miljoonaa koronarokotetta Covax-rokoteohjelmasta, jonka tarkoitus on tasapuolinen rokotteiden jako. Brittilehti Guardian uutisoi elokuussa, että Australian hankinta herätti uudelleen keskustelua siitä, että ohjelman koronarokotukset tulisi varata köyhille maille.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on sanonut, että esimerkiksi lääkeyhtiö Pfizer ei ole toimittanut lupaamiaan rokotteita maailman köyhimpiin maihin.

Juttua muokattu kello 11.13: Lisätty tieto, että EU suunnittelee lentojen kieltämistä eteläisestä Afrikasta.