Kolumni: Kukaan ei saisi joutua kiu­sa­tuk­si, mutta yhä liian moni joutuu

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

En­sim­mäi­nen vuosi eva­kos­sa su­jui­kin mu­ka­vas­ti –Ri­ta­har­jun kak­kos­luok­ka­lais­ten van­hem­mat ovat olleet tyy­ty­väi­siä jär­jes­te­lyi­hin Kau­ko­vai­niol­la

Ensi syksynä koulunsa aloittaa väistössä yhteensä noin 800 oululaislasta.

Oulu
Touko Nissilä (oik.) ja Leo Takalo vauhdissa. Lapset kehuvat Kaukovainion koulun tiloja rauhallisiksi ja bussimatkoja mukaviksi.
Touko Nissilä (oik.) ja Leo Takalo vauhdissa. Lapset kehuvat Kaukovainion koulun tiloja rauhallisiksi ja bussimatkoja mukaviksi.
Kuva: Pekka Kallasaari

Viimeisiä päiviä ennen kesälomaa viedään ja aurinko hellii. Ritaharjun koulusta tilanpuutteen vuoksi Kaukovainiolla tämän lukuvuoden evakossa olleet kakkosluokkalaiset ovat vähemmästäkin iloisella tuulella.

Oppilaat, opettajat ja vanhemmat vakuuttavat kuitenkin, että koko lukuvuosi on pelonsekaisista ennakko-odotuksista huolimatta ollut onnistunut.

80 lapsella on ollut käytössään ammattikorkeakoulun jäljiltä jääneet suuret tilat, neljä opettajaa ja kaksi ohjaajaa. On ollut pienen kyläkoulun tuntua isossa rakennuksessa.

– Teimme juuri kyselyn vanhemmille, mitä mieltä he ovat olleet vuodesta, ja saimme paljon kiitosta, opettaja Seija Niemelä kertoo.

Kakkosluokkalaisen Elia Timosen äiti  Nanna Timonen vahvistaa Niemelän puheet todeksi.

– Mitä olen muiden vanhempien kanssa asiasta puhunut, olemme todenneet, että helpostihan tämä meni. Vuosi on mennyt superhyvin. Lapsi on ollut ihan mielissään siitä, että bussilla on menty kouluun. Hän on ollut ylpeä ja kokenut olevansa spesiaali, kun on saanut käydä ”keskustassa” koulussa.

Jasper Tiitinen kiipeilee tottuneesti leikkialueella. Vuosi Kaukovainiolla on ollut mukava. Hän aikoo uida paljon ja viettää trampalla 24 tuntia heti kesäloman alkuun.
Jasper Tiitinen kiipeilee tottuneesti leikkialueella. Vuosi Kaukovainiolla on ollut mukava. Hän aikoo uida paljon ja viettää trampalla 24 tuntia heti kesäloman alkuun.
Kuva: Pekka Kallasaari

Kakkosluokkalaisen vanhempi Fanni Rutanen haluaa antaa puolestaan isot kiitokset opettajille, jotka ovat tehneet uudesta paikasta lapsille turvallisen ympäristön.

– Minun lapseni on viihtynyt. Hän tuli ensimmäisten koulupäivien jälkeen kertomaan, että ”äiti, äiti, meillä on sellainen vanhanaikainen luokka”. Selvisi, että koulussa on suljetut luokkatilat ja pulpetit, mikä oli uusi ja jännittävä juttu, Rutanen kertoo.

Hän on edelleen kuitenkin sitä mieltä, että oppilaiden siirto ei tapahtunut laillisesti, ja hän kritisoi sitä, ettei asiasta käyty vanhempien kanssa kunnollista vuoropuhelua. Se aiheutti vanhemmissa ison ja äänekkään vastareaktion.

Vanhemmat toimittivat Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle asiasta valituksen, jonka käsittely on yhä kesken. Ratkaisua odotetaan syksyksi.

Kädestä suuhun

Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä kertoo, että hänen aikanaan vanhemmat eivät ole aiemmin valittaneet hallinto-oikeuteen väistötilaratkaisuista. Kakkosluokkalaisten olisi tarkoitus kulkea Ritaharjusta Kaukovainiolle vielä pari vuotta.

Varasuunnitelmaa sille, jos vanhempien valitus menee läpi, ei ole Penttilän mukaan olemassa.

– Elämme kädestä suuhun tilojen suhteen. Yritimme kertoa vanhemmille, ettei Ritaharjussa yksinkertaisesti ole tilaa. Se on valitettava mutta ei ihan ainutlaatuinen tilanne. Esimerkiksi Metsokankaalta on kuljetettu oppilaita Patamäkeen.

Pohjois-Ritaharjuun valmistuu nykyisen koulun yhteyteen lisätilaa perusopetukselle vuonna 2023 elokuussa. Koulu toteutetaan vuokrahankintana ja sen toteuttajaksi valittiin vastikään kilpailutuksen perusteella Suomen Hoivatilat Oyj. Oulun kaupunki sitoutuu vuokraamaan rakennuksen 25 vuoden määräajaksi.

Syksyllä Oulussa aloittaa väistötiloissa yhteensä noin 800 lasta.

Oulun kaupungin ajatuksena oli, että Oamkilta tyhjäksi jääneitä Kaukovainion tiloja olisi voinut käyttää väistötiloina pidemmänkin aikaa, mutta OSAOn aikeet kehittää Kaukovainiolle oma keskuskampus vesitti suunnitelmat.

–  Tilaa on kuitenkin 3–4 vuotta mahdollisuutta käyttää, ja mielellään käytetään nyt kun se on hyväksi havaittu, Penttilä sanoo.

Hän arvelee, että sen jälkeen Oulunsuun koulun valkoisesta rakennuksesta voisi tulla uusi väistötila.

–  Tällä hetkellä siellä toimii sairaalakoulu, mutta sairaalakoululle saadaan uudet tilat.

Tulevat väistöratkaisut

Salonpään koulun 130 alakoululaista aloittavat syksyllä 2021 väistössä, mutta väistötarve loppuu, kun koulun toiminta alkaa Salonpäässä uusissa tiloissa 1.11.2021.

Lyseon lukion noin 550 opiskelijaa väistävät syksyllä peruskorjausta Raksilan lukioon. Väistötarve jatkuu kaksi lukuvuotta.

Ritaharjun kakkosluokkalaiset jatkavat väistössä Kaukovainiolla. Väistötarve päättyy elokuussa 2023.

Lintulammen koulu on peruskorjauksen vuoksi väistössä Oulunsuun koululla lukuvuoden 2022–2023.

Maikkulan koulu on väistössä peruskorjausta vuosina 2022–2024 siten, että alakoululaiset väistävät Patamäen koululle. Yläkoululaiset jatkavat koululla.

Teuvo Pakkalan koulu väistänee peruskorjausta Oulunsuun koululle lukuvuonna 2022–2023.

Lähde: Oulun kaupunki