Mielipiteet: Kumpi tietää enemmän sek­suaa­li­suu­des­ta, sinä vai lap­se­si?

Uros: Uroksen ja Tam­pe­reen Kannen areenan ni­mi­so­pi­mus päättyy

Elojazz siirtyy vuo­del­la eteen­päin, esiin­ty­jä­kat­taus pysynee suu­rim­mak­si osaksi samana – fes­ti­vaa­li­joh­ta­ja: "Oh­jel­mis­to tuntuu onneksi olevan yksi pie­nim­mis­tä mur­heis­ta"

Festivaalin siirtämistä perustellaan yleisön, esiintyjien ja henkilökunnan terveysturvallisuuteen liittyvillä ja taloudellisilla syillä. Festivaalijohtaja Kari Kuivamäki pitää tärkeänä nostaa oululainen kulttuurielämä viimeistään ensi vuonna jaloilleen.


Jukka Eskola Soul Trio esiintyi Elojazzeilla Rauhalassa kesällä 2016.
Jukka Eskola Soul Trio esiintyi Elojazzeilla Rauhalassa kesällä 2016.
Kuva: Wallin Tiina

Oululainen jazz- ja rytmimusiikin festivaali Elojazz siirtyy monen muun kulttuuritapahtuman tapaan vuodella eteenpäin. Ensi vuonna Elojazz soi 5.–8. elokuuta.

Festivaalin järjestävä Jazz-20 ry tiedottaa haluavansa päätöksellään turvata festivaalin yleisön, esiintyjien ja työntekijöiden terveyden sekä festivaalin jatkuvuuden tulevina vuosina.

Kevään mittaan ja koronatilannetta seuratessa tapahtuman suunnitelmat ehtivät päivittyä moneen kertaan, kertoo festivaalijohtaja Kari Kuivamäki.

– Ensimmäiseksi tippuivat pois ulkomaiset artistit lähes kokonaan. Sitten siirsimme festivaalin kokonaisuudessaan elokuulle, kun se alun perin oli tarkoitus järjestää heinä-elokuun vaihteessa. Näiden lisäksi oli suunnitelmia virtuaalisesti toteutettavista keikoista, Kuivamäki luettelee.

Ennen päätöstä järjestäjät olivat yhteydessä niin asiantuntijoihin, muihin alan toimijoihin kuin asiakkaisiinkin. Näiden keskustelujen myötä festivaalijohtaja kertoo järjestäjien vakuuttuneen siitä, että yleisölle ei voida taata turvallisia olosuhteita niin, että taloudelliset odotukset pysyisivät kohtuullisina.

– Meillä on kaikenikäistä yleisöä mutta myös riskiryhmiin kuuluvia ja vanhempia ihmisiä, ja he olivat hyvin epävarmoja tämän suhteen. Osa olisi ollut tulossa kaikin keinoin, mutta osa sanoi, että ei yhtään tiedä. Tällainen kaikenpuolinen epävarmuus sai yhdistyksen tekemään päätöksen viime sunnuntaina.

Artistit ja yhteistyökumppanit on Kuivamäen mukaan pidetty koko ajan tilanteen tasalla, ja osa olisi ollut valmiita odottamaan päätöksen kanssa vielä pitempään. Festivaalin siirtyminen harmittaakin Kuivamäkeä myös siksi, että moni toimija ja artisti jää tänä vuonna työllistämättä.

Kesän 2020 esiintyjäkattausta ei ehditty ennen tapahtuman peruuttamista julkistaa, mutta festivaalijohtaja arvelee ohjelmiston olevan helposti siirrettävissä ensi vuodelle joko kokonaisuudessaan tai pienin muutoksin.

– Olemme jo käyneet artistien kanssa neuvotteluja, ja suurin osa on lupautunut esiintymään vuoden 2021 Elojazzeilla. Ohjelmisto tuntuukin onneksi olevan yksi pienimmistä murheista, Kuivamäki iloitsee.

Oulun kaupunki ja Taiteen edistämiskeskus ovat lupautuneet siirtämään suurimmaksi osaksi lipunmyynnin varassa toimivan festivaalin rahoitusta vuodella eteenpäin. Kuluneen vuoden aikana syntyneet henkilöstökulut kuitenkin syövät ensi vuoden budjetista noin 15 prosenttia, Kuivamäki arvioi.

Hänen mielestään seuraavaksi onkin syytä pyrkiä elvyttämään Oulun kulttuurielämää ja auttaa toimijoita jaloilleen.

– Puolen vuoden mittainen aukko tapahtumissa ja keikoissa on alan toimijoiden ja taiteilijoiden kannalta todella hankala niin taloudellisesti kuin muutenkin. Meillä on yhteinen urakka seuraavana vuonna nostaa oululainen kulttuuritoiminta takaisin pystyyn, Kari Kuivamäki vielä toteaa.