Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Elin­voi­man ja tur­val­li­suu­den tu­ke­mi­nen on kaik­kien, myös Pohteen tehtävä – kuntiin tuleva pa­lau­te­tul­va ja yleinen hätä ovat käsin kos­ke­tel­ta­via

Me Iin päättäjät, jotka vastaamme kuntalaisten ja alueen toimijoiden elinvoimasta, hyvinvoinnista ja turvallisuudesta, olemme kovin hämmentyneitä ja pettyneitä sen johdosta, miten vähäiset alueen kuntien ja niiden eri toimijoiden vaikuttamismahdollisuudet Pohteen päätöksiin ovat.

Päätöksien osalta puhutaan kunnan asukkaille, yhteisöille, kunnalle ja sen alueen yrityksille kriittisistä palveluista. Ymmärrämme valtion tasolta tulevat talouspaineet. Niiden asianmukainen, vastuullinen hoitaminen ja toisaalta järjettömiin tavoitteisiin ja aikatauluihin vastaaminen on meidän kaikkien yhteinen asiamme ja vaikuttamisen kohteemme.

On kuitenkin kohtuutonta, kuinka epäreilusti Pohteen esitykset ja osin jo tekemät ratkaisut kohtelevat alueen pohjoista osaa. Kärsimme ns. vuokra-asetuksen tulkinnan takia noin yhden miljoonan vuosittaisesta vuokratulojen vähennyksestä.

Siirtolaskelmat johtavat toteutuessaan Iin osalta 1,2 miljoonan euron valtionosuuksien alennukseen, ja mikä kaikkein ikävintä, jokainen Pohteen ratkaisuista näyttää kohdistuvan kohtuuttoman paljon alueen pohjoiseen osaan.

Ensimmäiset järjestämisohjelman linjaamat päätökset veivät Iin alueelta suhteettoman paljon alueen palvelutarpeeseen nähden tärkeitä hoitopaikkoja ja palveluja, jotka oli tarkoitus korvata avo- ja liikkuvilla palveluilla. Näyttää siltä, että ainakaan vielä ratkaisut eivät kohtaa tarvetta. Kuntiin tulevien palautteiden tulva ja yleinen hätä asian suhteen ovat käsin kosketeltavia.

"On kuitenkin kohtuutonta, kuinka epäreilusti Pohteen esitykset ja osin jo tekemät ratkaisut kohtelevat alueen pohjoista osaa."

Olimme jollakin tapaa ymmärtäväisiä maantieteellisesti isoa, koko pohjoisen Pohteen osalta palvelevaa ratkaisua kohtaan, jolla sote-palvelut olisi tuotu aidosti ja säännöllisesti liikkuvana palveluna myös Kuivaniemelle.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että sillekin ollaan vetämässä rasteja päälle. Tämä on käsittämätöntä, sillä Kuivaniemeltä ei voida tukeutua Pohteen muihin sote-palvelupisteisiin, koska niitä ei lähimaastossa ole. Lähin palvelupiste sijaitsee Kuivaniemen kirkonkylältä yli 30 kilometrin päässä Iissä. Pohjoisessa alkaa toisen hyvinvointialueen alue.

On myös tärkeä ymmärtää, että Kuivaniemen palveluihin tukeudutaan koko Iin pohjoisen alueen (Oijärvi, Olhava, Yli-Olhava) osalta. Matkaa nykyiseenkin palvelupisteeseen on helposti 30–40 kilometriä. Lisäksi julkinen liikenne on olematon.

Nykyisessä maailmantilanteessa Oulun seudun, Pohjois-Pohjanmaan ja koko Pohjois-Suomen alueen elin-, veto- ja pitovoimaa rakennettaessa on yhdessä tunnistettu elintärkeitä ja jatkon kannalta kriittisiä asioita yhteisessä Pohjois-Suomen ohjelmassamme. Ne edellyttävät paljon erityisesti Pohjois-Pohjanmaan pohjoiselta alueelta.

Iin kunnan läpi kulkee ainoat pohjois-eteläsuunnan valtaväylät: E4- ja rautatie, jotka ovat kriittisiä sekä varautumisen että elinkeinoelämän kannalta. Niiden toimivuus tekee alueestamme portin länteen ja pohjoiseen.

Tästä näkökulmasta on käsittämätöntä, että Pohteen suunnitelmissa on lakkauttaa Kuivaniemen ja Oijärven paloasemat. Liikennevirrat ja elinkeinoelämä eivät voi toimia, saati kehittyä alueella, jos näitä palveluja ei ole saatavissa.

Puute aiheuttaa myös erittäin suuren kysymysmerkin kaikkien etelä-pohjoissuuntaan kulkevien henkilö- ja materiaalikuljetusten turvallisuuden osalta. Pahimmillaan se estää koko Suomelle tärkeiden uusiutuvien energiahankkeiden toteutumisen ja myös edelleen Suomelle tärkeän turveteollisuuden jatkuvuuden alueella.

Iin kunta

Marjukka Manninen

kunnanjohtaja

Johannes Tuomela

valtuuston pj. (kesk.)

Iin kunnan valtuustoryhmien johtajat:

Jari-Jukka Jokela, Suomen Keskusta

Leena Tiiro, Vasemmistoliitto

Petri Tervonen, Kokoomus

Petri Hyvönen, Perussuomalaiset

Risto Säkkinen, Sosiaalidemokraatit

Aila Paaso, Vihreä Liitto

Harri Sanaksenaho, Iin Sitoutumattomat

Noora Huotari, valtuustoryhmä Noora Huotari