Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ei jätetä kirkkoa pienen joukon käsiin vaan huo­leh­di­taan, että jo­kai­nen on ter­ve­tul­lut

Juhlat paranevat, kun väki vähenee, todetaan vanhassa sanonnassa. Tunnetun ilmiön mukaan joukon yhtenäisyyttä edistää valikoivuus; joukko on tiiviimpi, kun kaikkia ei oteta mukaan. Sisäpiiriin päässyt ja sen ulkopuolelle joutumista pelkäävä sitoutuu ryhmään. Tähän perustuvat monet syrjinnän muodot yhteisöissä, kuten esimerkiksi työpaikoilla, harrastuspiireissä, naapurustossa ja oppilaitoksissa. Tapahtuuko näin kirkossakin?

"Koska seurakuntavaalien äänestysprosentti on pysynyt alhaisena, päätöksenteko kirkossa jää pienen joukon käsiin."

Seurakuntavaaleissa otamme kantaa siihen, kuuluuko kirkko pienelle, itsensä ydinjoukoksi määrittelevälle ryhmälle, vain onko kirkkomme kansankirkko, joka välittää lempeää armoa ja lähimmäisenrakkautta kaikille.

Koska seurakuntavaalien äänestysprosentti on pysynyt alhaisena (vuonna 2018 14,4 %), päätöksenteko kirkossa jää pienen joukon käsiin. Kirkon luottamushenkilöt eivät ole kirkon jäsenet pienoiskoossa; luottamushenkilöt ovat konservatiivisempia eli uudistuksia vieroksuvampia, koska kirkon jäsenten suuret joukot eivät pidä äänestämistä merkityksellisenä. Myös huomattava osa kirkon työntekijöistä olisi valmiimpia uudistuksiin kuin vanhoilliset luottamushenkilöt.

Nyt ratkaistaan kirkon linja tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymyksissä. Antavatko seurakunnat taloudellista tukea järjestöille, jotka eivät hyväksy naispappeutta? Vihkiikö kirkko samaa sukupuolta olevia pareja? Miten suuren osan verokertymästä seurakunnat käyttävät hädänalaisten ihmisten auttamiseen? Ei jätetä kirkkoa pienen joukon käsiin, vaan huolehditaan, että jokainen on tervetullut kirkkoon.

Tuula Okkonen

kirkolliskokousedustaja

seurakuntavaaliehdokas, Karjasillan seurakunta, Elävä Seurakunta – Lähellä Ihmistä

Oulu

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.