Virkaanastujaiset: Stubb astui vir­kaan­sa, Oulussa oltiin myr­ty­nei­tä ja toi­veik­kai­ta

Retkeily: Tun­net­ko nämä 6 paikkaa Oulun edus­tal­la?

Maakuntaliitto: Seppo Määttä hakee Poh­jois-Poh­jan­maan liiton hal­lin­to­joh­ta­jak­si

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ei an­tau­du­ta eng­lan­nin kielen yli­val­lan edessä – edis­te­tään poh­jois­mais­ta kult­tuu­rin­vaih­toa, liik­ku­mis­ta ja naa­pu­ri­kiel­ten ym­mär­rys­tä

Pohjoismaiden ministerineuvosto on hyväksynyt toimintasuunnitelman, jonka mukaan Pohjolasta tulee tehdä maailman kestävin ja integroitunein alueen vuoteen 2030 mennessä.

Yksi toimintasuunnitelman julkilausuttu tavoite on lisätä lasten ja nuorten tietoja naapurimaiden kielistä ja kulttuureista. Ajankohtaisen tutkimuksen valossa pohjoismainen naapurikielten tuntemus kehittyy väärään suuntaan.

Joulukuussa 2020 julkaistiin Pohjoismaiden ministerineuvoston raportti Onko pohjoismaista kieliyhteyttä olemassa? Raportti perustuu mielipidekyselyyn, johon vastasi yli 2 000 Pohjoismaissa asuvaa 16–25-vuotiasta nuorta vuonna 2020.

Nuorten vastauksista ilmenee, että monella on vaikeuksia ymmärtää eri skandinaavisia kieliä. Vain 23 prosenttia ruotsalaisista nuorista ilmoitti ymmärtävänsä tanskan kieltä ja 40 prosenttia tanskalaisnuorista piti ruotsin kieltä helposti ymmärrettävänä.

Yhteensä 62 prosenttia Suomen nuorista ilmoitti ymmärtävänsä ruotsia, mutta vain pieni vähemmistö ymmärsi norjaa tai tanskaa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.