Pääkirjoitus: Kau­pun­gin elin­voi­ma ei synny it­ses­tään, siksi Oulun ko­koi­nen kau­pun­ki tar­vit­see myös aree­nan­sa

Tulipalot: Kem­pe­le­läi­nen Anu Mikkola pelasti lap­si­per­heen pa­la­vas­ta talosta

Oikeus: Knuu­ti­lan­kan­kaan uutta K-su­per­mar­ke­tia ei tar­vit­se purkaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Edus­kun­nan sote-va­lio­kun­ta alkaa kä­si­tel­lä ko­hut­tua yel-lain uu­dis­tus­ta – ko­koo­muk­sen Mia Laiho: "Isona ajurina on se, että ha­lu­taan kerätä val­tiol­le lisää rahaa"

Yel-lain uudistus on herättää kritiikkiä erityisesti pienyrittäjissä, jotka pitävät maksuja liian kalliina. Moni yrittäjä haluaisi lisää vapautta määritellä eläke- ja sosiaaliturvansa itse, mutta ministeriön kanta on selvä. Yelissä on kyse lakisääteisestä sosiaalivakuutuksesta, ei säästö- tai sijoitustuotteesta.

Sote-valiokunnan kansanedustaja Mia Laiho (kok.) arvostelee hallituksen antamaa esitystä huonosta valmistelusta. Lakiesitystä ei ole käytetty lausuntokierroksella.
Sote-valiokunnan kansanedustaja Mia Laiho (kok.) arvostelee hallituksen antamaa esitystä huonosta valmistelusta. Lakiesitystä ei ole käytetty lausuntokierroksella.
Kuva: Kristian Tervo

Ärhäkkää keskustelua herättäneen yrittäjien eläkelain (yel) uudistuksen käsittely alkaa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa heti syyskuun alussa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho arvostelee prosessia, miten lakiesitys on saatettu eduskunnan käsittelyyn.

– Esityksessä on monia puutteita. Ensinnäkään esitystä ei ole lähetetty lausuntokierrokselle niille tahoille, joita asia koskee. Tämä ei noudata hyvää lainvalmistelua, Laiho sanoo.

Yrittäjien eläke- ja sosiaaliturvan uudistusta on valmisteltu kolmikantaisessa työryhmässä viimeiset viisi vuotta, mutta tulokset ovat olleet laihoja.

Työryhmässä on ollut mukana keskeiset työmarkkinajärjestöt, Eläketurvakeskus ja Suomen yrittäjät.

Lue myös: Ou­lu­lai­nen gal­le­ris­ti Hanna Man­ni­nen ha­luai­si enemmän va­paut­ta päät­tää, miten eläk­keen­sä ra­hoit­taa – Yrit­tä­jä­eläk­keis­sä muhii ai­ka­pom­mi ja la­ki­uu­dis­tuk­ses­sa ansa

Nyt eduskunnan käsittelyyn on tuotu lakiesitys, jossa työeläkevakuutusyhtiöt velvoitetaan tarkistamaan yrittäjien ilmoittamien työtulojen ajantasaisuus kolmen vuoden välein.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.