EBU: Venäjä sul­je­taan pois tämän vuoden Eu­ro­vii­suis­ta Uk­rai­nan kriisin joh­dos­ta – Yle olisi jäänyt pois kil­pai­lus­ta, jos Venäjä olisi osal­lis­tu­nut

Yle vetosi aiemmin perjantaina Euroopan yleisradiounioni EBU:hun, että Venäjä pitää sulkea kokonaan pois Euroviisuista. Euroviisut järjestetään toukokuussa Italian Torinossa.

Suomen Euroviisu-edustaja Hanna Pakarinen kenraaliharjoituksessa Helsingissä vuonna 2007.
Suomen Euroviisu-edustaja Hanna Pakarinen kenraaliharjoituksessa Helsingissä vuonna 2007.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Euroopan yleisradiounioni päätti perjantai-iltana, että Venäjä suljetaan pois tämän vuoden Euroviisuista. Unioni kertoo tiedotteessaan, että unionin johtoryhmä teki päätöksen laulukilpailun sääntöihin ja EBU:n arvojen pohjalta.

– Päätös liittyy huoleen siitä, että Ukrainan ennennäkemättömän kriisin valossa Venäjän osallistuminen tämän vuoden Euroviisuihin aiheuttaisi kilpailuille huonoa mainetta, EBU perustelee päätöstä.

EBU kertoo ottaneensa eri maiden yleisradioyhtiöiden kannat huomioon ennen päätöksen tekoa.

–Olemme sitoutuneet kilpailun arvoihin, joiden tarkoitus on edistää kansainvälistä kulttuurivaihtoa ja ymmärrystä, tuoda yleisöjä yhteen, juhlistaa monimuotoisuutta musiikin avulla ja yhdistää Eurooppaa samalla lavalla, EBU päättää tiedotteensa.

Yle oli aiemmin perjantaina yhteydessä Euroviisujen järjestämisestä vastaavaan EBU:hun ja vetosi, että EBU sulkisi Venäjän pois kilpailusta Ukrainaan hyökkäämisen takia. Yle kertoi tuolloin, ettei aio osallistua kilpailuun, jos Venäjä kutsutaan mukaan.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vastoin kaikkia niitä arvoja, joita Yle ja muut eurooppalaiset yleisradioyhtiöt edustavat. Yle puolustaa aina länsimaista demokratiaa, oikeusvaltion perusperiaatteita, sananvapautta ja ihmisarvoa. Yle ei voi olla mukana tapahtumassa, jossa räikeästi näitä arvoja vastaan hyökännyt Venäjä voi käyttää yhtä Euroopan tunnetuinta brändiä oman etunsa ajamiseen. Toivon, että EBU toimii tässä arvojensa mukaisesti, sanoo tiedotteessa Ylen Luovat sisällöt ja media -yksikön johtaja Ville Vilén.

Suomen tämän vuoden edustaja Euroviisuihin valitaan lauantaina 26.2. Turussa järjestettävässä Uuden Musiikin Kilpailun finaalissa.

– Ylen UMK on tuonut menestyksekkäästi uutta kotimaista musiikkia esille jo kymmenen vuoden ajan. Meillä on tänäkin vuonna finaalissa upeita biisejä ja artisteja. Uskon ja toivon, että yksi heistä saa mahdollisuuden esiintyä toukokuussa koko Euroopalle, Vilén sanoo.

Uutista päivitetty uusilla tiedoilla Venäjän sulkemisesta Euroviisuista kello 19.07.