Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

De­mo­kra­tian hal­vek­sun­taa vai oi­keu­tet­tu päätös? – Marinin lähtö ei ole yl­lä­tys, eten­kään in­hi­mil­li­ses­ti tar­kas­tel­len

Poliittisille vastustajille ja kanssakilpailijoille Marinin lähtö voi olla myös helpotus. Kun tähti vaihtaa maisemaa, tulee pelikentälle lisää tilaa, arvioi päätoimittaja Sanna Keskinen.

Vuosi sitten lokakuun lopulla tapasin silloisen pääministerin Sanna Marinin (sd.) pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Oli Ylen Pääministerin haastattelutunti -ohjelman nauhoitukset ja Sanna Marinilla takanaan bilekohun siivittämä alkusyksy.

Eduskuntavaalien lähestyessä oli alkanut näyttää yhä vahvemmin siltä, että SDP ei ole ykköspuolue enää vaalien jälkeen. Politiikan supertähdeksi noussutta Marinia taas oli vaikea nähdä kakkosministerinä kokoomuksen johtamassa hallituksessa.

Lähetyksessä tiedustelimme Marinin tulevaisuudensuunnitelmista. Marin ilmoitti lähtevänsä hakemaan vaaleissa SDP:lle ykköspaikkaa ja itselleen jatkokautta pääministerinä. Ilme oli siinä määrin päättäväinen, ettei asiaa tarvinnut epäillä.

Ykköspaikka ei toteutunut, vaikka SDP kasvattikin suosiotaan – pitkälti Sanna Marinin vetovoiman avulla. Politiikassa Marinin hanskat käytännössä putosivatkin jo vaali-iltana. Kolme päivää vaalien jälkeen hän ilmoitti, ettei ole käytettävissä SDP:n puheenjohtajaksi syyskuun alun puoluekokouksen jälkeen.

Ilmoituksensa jälkeen matalaa profiilia pitänyt Marin kertoi torstaina hakevansa eroa kansanedustajan tehtävästä. Tulevaisuudessa siintää neuvonantajan pesti Britannian entisen pääministerin Tony Blairin leivissä. Uuden tehtävän myötä Marin pääsee palaamaan kansainväliseen poliittisen vallan kehään, joka häntä etenkin pääministeriyden loppuaikana tuntui vetävän puoleensa enemmän kuin kotimaan asiat.

Aivan mutkaton työpaikan vaihdos ei kuitenkaan ole. Kansanedustajan tehtävä on luottamustoimi, josta eroon tarvitaan painavat syyt. Se, mitä on katsottu painavaksi, on vaihdellut ajasta ja tilanteesta toiseen.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.