Joukkoliikenne: Oulun jouk­ko­lii­ken­teen linjat siir­ty­vät pois OTP:lta ensi vii­kol­la, lii­ken­tees­sä voi olla häi­riöi­tä

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

CNN:n mukaan Yh­dys­val­lat suun­nit­te­lee lä­het­tä­vän­sä Uk­rai­naan pitkän kan­ta­man ra­ke­tin­hei­tin­jär­jes­tel­miä – Brit­ti­tie­dus­te­lu arvioi Venäjän tuoneen rin­ta­mal­le 50 vuotta vanhoja tank­ke­ja

Venäjän syytetään vievän miehittämiltään alueilta ukrainalaisia tuhansien kilometrien päähän Venäjälle. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syyttää Venäjää kansanmurhasta Donbassissa.

Venäjän tulituksen ja ilmaiskujen jälkiä Harkovassa.
Venäjän tulituksen ja ilmaiskujen jälkiä Harkovassa.
Kuva: SERGEY KOZLOV

Raskaat taistelut Luhanskissa Ukrainan itäosassa jatkuivat edelleen perjantaina. Venäläisjoukot jatkoivat Sjevjerodonetskin kaupungin tulittamista ja yrittivät katkaista viimeisen kaupunkiin johtavan maantien, jotta Sjevjerodonetsk jäisi mottiin, kirjoitti BBC.

Sjevjerodonetskin taloista 60 prosenttia on tuhoutunut täysin, sanoi kaupungin pormestari Oleksandr Styuk. Pormestarin mukaan kaupungin rakennuskannasta jopa 90 prosenttia on vaurioitunut ja tarvitsee suuria korjauksia.

Britannian sotilastiedustelun katsauksen mukaan Venäjän joukot jatkavat yritystään piirittää Sjevjerodonetskin ja Lysytshanskin kaupunkeja ja ovat saaneet haltuunsa useita kyliä Popasnan kaupungista luoteeseen.

Sotilastiedustelun mukaan Venäjä on viime päivinä todennäköisesti tuonut Ukrainassa rintamalle varastossa olleita, 50 vuotta vanhoja T-62-tankkeja.

Sotilastiedustelun mukaan T-62-tankkien käyttö rintamalla korostaa Venäjän pulaa nykyaikaisista, taisteluvalmiista varusteista. Vanhat tankit ovat lähes varmasti hyvin haavoittuvaisia panssarintorjunta-aseille, katsauksessa sanotaan.

Tankkeja on katsauksen mukaan tuotu Venäjän eteläisten joukkojen ryhmittymän vastuualueelle. Ryhmän tehtävänä on todennäköisesti Ukrainan eteläosien miehittäminen, sotilastiedustelu kertoo.

Separatistit väittävät vallanneensa strategisesti tärkeän Lymanin

Venäjän tukemat separatistit ilmoittivat vallanneensa Itä-Ukrainassa strategisesti tärkeän Lymanin kaupungin. Ukraina vahvisti myöhemmin, että kaupunki on menetetty.

Lyman sijaitsee Donetskin alueen pohjoisosassa tiereitillä, joka johtaa tärkeimpiin Ukrainan yhä hallussa oleviin maan itäosan kaupunkeihin.

Venäjän viranomaiset ovat ilmoittaneet, että ainakin Ukrainan eteläosan Hersonin ja kaakkoisosan Zaporizhzhjan vallatut alueet voitaisiin liittää suoraan Venäjään. Niistä ei siis olisi tarkoitus tehdä erillisiä niin kutsuttuja kansantasavaltoja.

Venäjä iski sotilaskohteeseen Dniprossa

Dnipron kaupungissa Ukrainassa ainakin noin kymmenen ihmistä on kuollut Venäjän iskuissa sotilaskohteeseen, sanoo Ukrainan kansalliskaartin paikallinen edustaja.

Lisäksi iskuissa haavoittui 30–35 ihmistä, aluepäällikkö Hennadi Korban sanoi ukrainalaismedialle.

Korbanin mukaan kansalliskaartin harjoituskeskukseen osui perjantaina aamulla Iskander-ohjuksia.

Vajaan miljoonan asukkaan Dnipro sijaitsee sekin Ukrainan itäosassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi torstai-illan puheessaan Venäjän pommittaneen jälleen myös Harkovaa. Tuoreissa pommituksissa on kuollut ainakin yhdeksän ihmistä ja haavoittunut 19. Kaikki venäläispommitusten uhreista ovat presidentin mukaan siviilejä.

Sumyn alueella on puolestaan ollut jälleen ohjusiskuja ja Zaporizhzhjaa Venäjä on höykyttänyt Zelenskyin mukaan tykistötulella.

CNN: Yhdysvalloilta pitkän kantaman raketinheitinjärjestelmiä

Uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvallat valmistelee edistyneiden pitkän kantaman raketinheitinjärjestelmien lähettämistä Ukrainaan.

Järjestelmät lähetettäisiin luultavasti osana suurempaa ase- ja turvallisuusapupakettia, josta saatetaan ilmoittaa jo ensi viikolla, CNN kertoo lähteidensä perusteella.

Muun muassa Ukrainan presidentti Zelenskyi on viime viikkoina pyytänyt, että maahan lähetettäisiin raskaita MLRS-raketinheitinjärjestelmiä. Yhdysvaltalaisvalmisteiset järjestelmät pystyvät ampumaan raketteja jopa 300 kilometrin päähän eli paljon pidemmälle kuin Ukrainan nykyiset järjestelmät.

Ukrainassa MLRS-järjestelmiä on pidetty jopa ratkaisevina sodankulun kannalta. Ukrainasta on pyydetty myös kevyempiä, pyörillä kulkevia HIMARS-järjestelmiä.

CNN:n lähteiden mukaan Yhdysvaltain hallinnossa pitkän kantaman järjestelmien lähettämiseen on liittynyt kansallisen turvallisuusneuvoston huoli siitä, että Ukraina saattaisi käyttää järjestelmiä tehdäkseen hyökkäyksiä Venäjälle. Venäjä puolestaan voisi pitää raskaiden aseiden lähettämistä Ukrainaan provokaationa, mistä voisi seurata jonkinlainen vastatoimi Yhdysvaltoja vastaan.

Ihmiset kuvasivat tuhoutuneen venäläistankin jäänteitä Kiovassa viime viikolla.
Ihmiset kuvasivat tuhoutuneen venäläistankin jäänteitä Kiovassa viime viikolla.
Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Zelenskyi syytti Venäjää kansanmurhasta Donbassissa

Presidentti Zelenskyi on syyttänyt Venäjää kansanmurhasta Ukrainan itäosassa sijaitsevalla Donbassin alueella. Venäjän hyökkäys voi presidentin mukaan jättää alueen autioksi ja sen kaupungit tuhkaksi.

Jokapäiväisessä puheessaan Zelenskyi kuvaili myös ukrainalaisten pakkosiirtojen ja siviilien joukkosurmien olevan osa Venäjän harjoittamaa kansanmurhapolitiikkaa.

Huhtikuussa Ukrainan parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jossa Venäjän toimet Ukrainassa tunnustettiin kansanmurhaksi.

Samaa määritelmää ovat käyttäneet muutkin, mukaan lukien Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, jonka mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrkii tuhoamaan jopa ajatuksen ukrainalaisuudesta.

Jokainen viivästys tarkoittaa menetettyjä ukrainalaishenkiä

Ukrainan presidentti painottaa, että Venäjän painostamisessa on yksinkertaisesti kyse henkien pelastamisesta. Jokainen hetki, joka kuluu viivästyksiin, erinäisiin kiistoihin tai ehdotuksiin hyökkääjän "lepyttämiseksi" uhrin kustannuksella, tarkoittaa Zelenskyin mukaan sitä, että surmattujen ukrainalaisten määrä kasvaa entisestään.

– Katastrofaaliset kehityskulut olisi voitu pysäyttää, jos maailma olisi kohdellut Ukrainan tilannetta omanaan. Jos maailman vahvat eivät olisi pelailleet Venäjän kanssa, vaan tosissaan pyrkineet lopettamaan sodan, Zelenskyi sanoo.

– Katsokaa nykytilannetta. Katsokaa, kuinka monta viikkoa Euroopan unioni on yrittänyt sopia kuudennesta pakotepaketista Venäjää vastaan, hän jatkaa ja sanoo Venäjän saavan päivässä liki miljardi euroa eurooppalaisilta energiatoimituksista.

Venäjälle viety Ukrainasta lähes 1,2 miljoonaa ihmistä

Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen Ukrainasta on viety Venäjälle lähes 1,2 miljoonaa ihmistä, kertoo Ukrainan ihmisoikeusasiamies Ljudmyla Denisova Politico-uutissivustolle.

Denisovan kertomat luvut ovat hyvin lähellä Venäjän ilmoittamia määriä, joskin Venäjä väittää ukrainalaisten pyytäneen itse evakuointia oman turvallisuutensa vuoksi.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut, että helmikuun lopulta lähtien noin miljoona ihmistä on siirretty Venäjälle.

Politicon tietojen mukaan venäläissotilaat ovat koonneet ukrainalaisia miehittämiltään alueita ja pakottaneet heitä leireihin, joissa heidät erotetaan perheistään. Leireillä heiltä riistetään myös henkilökohtaiset asiakirjat ja toisinaan myös vaatteet.

Venäläisjoukot ja turvallisuuspalvelun agentit kuulustelevat kiinniotettuja ukrainalaisia. Heitä painostetaan syyttämään läheisiään rikoksista ja mustamaalaamaan Ukrainan asevoimia.

Usein heidät viedään pois maasta ja satojen tai jopa tuhansien kilometrien päähän kodeistaan. Ukrainalaisviranomaisten mukaan monissa tapauksissa, ellei jopa useimmissa, nämä ihmiset eivät halua, että heidät viedään Venäjälle. Aseistautuneet sotilaat kuitenkin uhkaavat heitä väkivallalla.

Politico on kuullut viittä ihmistä, jotka pakkosiirrettiin Venäjälle niin sanottujen kokoamisleirien kautta. Venäjällä heidät vietiin esimerkiksi asuntoloihin tai rangaistussiirtoloihin, joissa heidän vapauksiaan rajoitettiin.

Ukrainalaisia saatetaan viedä yli 7 000 kilometrin päähän kodistaan

Denisova antoi Politicolle nähtäväksi Ukrainan tiedustelupalvelun käsiinsä saamia asiakirjoja, joiden mukaan Venäjä oli suunnitellut kokoamisleirejä ja uudelleenasutusalueitaan jo viikkoja ennen hyökkäyksen alkamista.

Asiakirjojen mukaan asutusalueita on viidellä Venäjän kahdeksasta alueesta. Venäläiset ovat suunnitelleet vievänsä ukrainalaisia myös muun muassa Kaukoitään, Pohjois-Kaukasukselle ja Siperiaan. Osa merkityistä alueista on napapiirin pohjoispuolella ja jotkut sijaitsevat yli 7 000 kilometrin etäisyydellä Mariupolista.

Politico ei ole pystynyt varmentamaan Denisovan asiakirjojen aitoutta, mutta niiden sisältö on uutissivuston mukaan linjassa muun muassa yhdysvaltalaisten tiedustelutietojen ja kansainvälisten kansalaisjärjestöjen kertomusten kanssa.

– Kaikki nämä asiakirjat ja raportit osoittavat, että nämä ovat olleet suunniteltuja toimia, nämä ovat järjestelmällisiä toimia, Denisova sanoo Politicolle.

– Tämä on ukrainalaisten kansanmurhaa, sotarikos.

Ukrainan hallinnon tietojen mukaan Venäjä pakkosiirtää Itä-Ukrainassa hallinnassaan olevilta alueilta edelleen joka päivä 15 000–25 000 ukrainalaista.

Paitsi että kaupunkien ja kylien tyhjentäminen helpottaa Venäjää käymään hyökkäyssotaansa Ukrainassa, uskoo Denisova Venäjän haluavan korvata kaupunkien ukrainalaisasukkaat venäläisillä. Samalla Venäjä voisi täyttää Venäjän niukasti asutettuja alueita ukrainalaisilla. Kummallakin näistä on tarkoitus venäläistää ukrainalaisia ja pyyhkiä pois ukrainalaisten kansallinen identiteetti.

Juttua täydennetty kello 20.09.