Radio Kaleva: Kuun­te­le suoraa lä­he­tys­tä Koo­Koo–­Kär­pät-ot­te­lus­ta

Kolumni: Toi­ve­ajat­te­lu vaivaa hal­li­tus­ta toi­sen­sa jäl­keen, ja siksi olemme nyt on­gel­mis­sa

Asuminen: Hiuk­ka­vaa­ra­lai­ses­sa pa­ri­ta­los­sa betoni yh­dis­tyy pas­tel­liin, moderni vin­ta­geen

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Bidenin mukaan Yh­dys­val­lat ja sen liit­to­lai­set lo­pet­ta­vat nor­maa­lit kaup­pa­suh­teet Venäjän kanssa, mukana myös EU

Washington/Helsinki
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi perjantaina, että maa lopettaa normaalit kauppasuhteet Venäjän kanssa.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi perjantaina, että maa lopettaa normaalit kauppasuhteet Venäjän kanssa.
Kuva: Al Drago / POOL

Presidentti Joe Biden sanoi perjantaina, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset lopettavat normaalit kauppasuhteet Venäjän kanssa. Presidentin mukaan tähän ryhdytään yhdessä Nato-liittolaisten, G7-maiden ja EU:n kanssa.

Bidenin mukaan tarkoituksena on lisätä taloudellista painostusta Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia vastaan sekä entisestään eristää Venäjä maailmanlaajuisella näyttämöllä.

Uusi askel kauppasuhteissa mahdollistaa sen, että länsimaat voivat määrätä venäläisille tuontituotteille jyrkkiä korotuksia tullimaksuihin.

Yhdysvalloissa Biden ei pysty yksipuolisesti muuttamaan maansa kauppasuhteita Venäjän kanssa, vaan asiasta päättää maan kongressi, jossa sekä demokraattien että republikaanien edustajat ovat peräänkuuluttaneet kauppasuhteiden kumoamista.

Biden ilmoitti myös Yhdysvaltojen kieltävän muun muassa venäläisen vodkan ja timanttien tuonnin sekä toisaalta yhdysvaltalaisten luksustuotteiden viennin Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti perjantai-iltana, että EU asettaa lisää pakotteita Venäjää vastaan lauantaina. Pakotepaketti seuraa Bidenin näkemyksiä, joten esimerkiksi EU:n jäsenmaissa katkaistaan normaalit kauppasuhteet Venäjän kanssa.