Jääkiekko: Kärpät hävisi vii­mei­sen lii­ga­kamp­pai­lun­sa Ha­ka­met­säs­sä jat­ko­ajal­la

Pääkirjoitus: Köy­hil­le pu­toi­lee nyt vain muruja rik­kai­den ro­ko­te­pöy­dil­tä, eikä se ole edes jäl­kim­mäi­sen joukon etu

Arvio: Värikäs kro­nik­ka ruot­sa­lai­ses­ta lin­tu­ko­dos­ta

Ruotsalaisen toimittaja-kirjailija Jan Guilloun tuotanto ulottuu dekkareista historiallisiin romaaneihin.
Ruotsalaisen toimittaja-kirjailija Jan Guilloun tuotanto ulottuu dekkareista historiallisiin romaaneihin.
Kuva: JESSICA GOW / EPA / ARKISTO

Lauritzenin sukukronikka on edennyt 1900-luvun viimeiselle vuosikymmenelle, jota leimaavat rotu ja uskonto.

Ruotsalais-ranskalainen Jan Guillou (s. 1944) ei kymmenosaisen Suuri vuosisata -sarjan päätösosassa kuvia kumartele, mutta terävimmät koukut hän iskee Expressen-lehden populistiseen linjaan ja kiihkomielisiksi leimaamiinsa aktiivifeministeihin.

Södertäljessä syntynyt toimittaja-kirjailija käyttelee sanansäilää yhtä aikaa yhteiskuntakriittisesti ja kaunokirjallisesti.

Lauritzenin yläluokkainen ja kansainvälinen suku toimii kehyksenä, jonka kautta Guillou käy läpi Ruotsin ja kansainvälisen politiikan kiemuroita.

Guilloun ote on pedagoginen, sillä hän osoittaa syyt ja seuraukset ja värittää niitä 1990-luvun päivänpoliittisilla lööpeillä.

Expressenin terroristien ja pedofiilien hyysääjäksi haukkuma julkkisjuristi Eric Letang ja hänen poliitikkovaimonsa Katarina Palm voivat lukea merkkihetkensä iltapäivälehtien shokeeraavista otsikoista.

Ja otsikoita riittää.

Juuri kun Ericin lakitoimiston pedofiilijuttuja koskeva uutisointi alkaa laimentua, Arlandan lentokentälle laskeutuvat hänen Bahamasaarilla rikollisiin bisneksiin sekaantuneet äitinsä ja veljensä.

Myös Harald-eno Argentiinasta lähestyy Ericiä ehdotuksella, josta Lauritzenin värikäs suku ei voi kieltäytyä, vaikka paheksuukin entistä SS-upseeria ja katumatonta natsia.

-

Suhde rahaan ja omistamiseen pakottaa suvun poliittisesti eri laidoille itsensä asemoineet jäsenet tarkastelemaan moraaliaan.

Eeppisiä kronikoita suosiva Guillou on kirjoittanut agentti Carl Hamiltonista kertovan dekkarisarjan ja keskiajalle sijoittuvan Arn Magnusson -seikkailusarjan, joiden päähenkilöt eivät ole turhia nuhjakkeita.

Guilloussa itsessäänkin asuu seikkailija, sillä hänet tuomittiin 1970-luvulla Ruotsin puolustusministeriön salaista tiedustelutoimistoa koskevassa vakoilujutussa.

Jan Guilloun sukukronikan päätös Tarinan loppu ei olekaan vain historiaa hauskassa muodossa, vaan alustusta uudelle vuosituhannelle, josta jo jotain tiedämme.

Romaani

Jan Guillou: Tarinan loppu. Suomentanut Petri Stenman. Like 2021.