Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Arvio: Suonna Konosen esi­kois­ro­maa­nis­sa poh­jois­kar­ja­lais­ten rok­ka­rei­den ju­tus­te­lu viih­dyt­tää lukijaa

Rock saattaa olla rajaton riemu, mutta Jussi Johanssonilta melkein 30 vuotta progebändissä vie paksusuolta sentin per vuosi. Puolen vuosisadan rajapyykkiä lähestyvä kosketinsoittaja ja lauluntekijä päättää sairaalavuoteella, että tämä oli tässä.

Elämänmuutoksessa, jota joskus viidenkympin villitykseksi pilkataan, taakse jää joensuulainen Savusauna-bändi, parikymmenen vuoden mittainen liitto ja kokoelma vanhan liiton vinyylejä kodin kellarikerrokseen sijoittuvassa ”Synnin pesässä” (lue: miesluolassa). Pikkukaupungin ummehtuneeseen ilmapiiriin kyllästynyt Jussi kaipaa ravintolapianistiksi maailman laidalle.

Tästä asetelmasta suuntaa pohjoiskareliaaninen road trip kohti Norjan Ruijaa ja siellä Vuoreijan 5000 asukkaan pikkukaupunkia. Yksinhuoltajaäidin kanssa lapsuudessaan Ruotsin mutkan tehneen Jussin päätä ei palele, vaan hän lunastaa reippaasti bändinsä keikkabussin, ”Vanin”, ja lähtee seikkailuun.

Mutta eipä ole seikkailua ilman Samvais Gamgia eli ystävistä uskollisinta. Jussin Sam on basisti Sami Kettunen, joka yllättäen kömpii päiväpeiton alta Vaasan etapilla.

Rokkareiden jutustelu kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä viihdyttää lukijaa, sillä pohjoiskarjalaisen suunsoiton lisäksi miehet päivittävät erittäin pätevästi myös rockin kuulumisia. Bändien kuluttava elämäntapa musiikin tekemisineen ja kiertueineen ei sisäpiirikokemuksena ole niin ruusuinen kuin se saattaa ulkopuolisen silmiin näyttää.

Tie päättyy meren rannalle on toimittaja ja tietokirjailija Suonna Konosen esikoisromaani.
Tie päättyy meren rannalle on toimittaja ja tietokirjailija Suonna Konosen esikoisromaani.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.