Synnytykset: Myös Oulussa ko­ti­syn­ny­tys­ten määrä kasvaa

Sumuttajat: Lis­ta­sim­me poh­joi­sen me­huk­kaim­pia hui­ja­rei­ta ja vei­ja­rei­ta

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Arvio: Koh­dus­ta on äänen nous­ta­va – Raija Oranen piirtää ro­maa­nis­saan oop­pe­ra­dii­va Anita Välkin ris­ti­rii­tai­sen uran

Raija Orasen laajaan tuotantoon kuuluu niin romaaneja, novelleja, satuja, lastenkirjoja, kuunnelmia ja näytelmiä kuin musiikkidraamaa ja tv-käsikirjoituksiakin.
Raija Orasen laajaan tuotantoon kuuluu niin romaaneja, novelleja, satuja, lastenkirjoja, kuunnelmia ja näytelmiä kuin musiikkidraamaa ja tv-käsikirjoituksiakin.
Kuva: Heli Sorjonen

Raija Oranen: Kaikki tämä valo. Romaani. Otava 2021.

Presidenttisarjasta selviydyttyään kirjailija tarttuu nyt Aino Acktén jälkeen toisen kerran oopperadiivan uraan.

Anita Välkki onkin sen arvoinen, aikansa loistotähti kun on varsin unohdettu. Siihen on ulkoisiakin syitä: häneltä ei ole ainoatakaan äänilevyä, vain muutamia konserttitallenteita. Eikä ura loppunut kuin Maria Callasilla äänen särkymiseen, vaan kansallisoopperan sisäiseen juonitteluun.

Välkki (1926–2011) oli kansainvälisimpiä oopperatähtiämme, mutta uran katkettua riitaan ylikapellimestari Jussi Jalaksen kanssa alkoi toinen kausi naislaulajien opettajana Sibelius-Akatemiassa.

Hänen oppilaitaan on ollut koko kööri: oululainen Airi Tokola, Helena Juntunen, Johanna Rusanen ja moni muu. Näille hän opetti, että täydellinen ääni ei nouse keuhkoista, vaan kohdun pohjasta asti.

Aviomies, oopperaorkesterin konserttimestari Usko Aro järjesti konserttikiertueita ja ravintolaesiintymisiä ympäri maan. Diiva ei pitänyt tätä nöyryytyksenä, vaan otti viininmakuiset aplodit vastaan yhtä sulavasti kuin Sydneyn oopperassa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.