Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­käai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Arvio: Albert Edel­felt sai en­sim­mäi­sen yk­si­tyis­näyt­te­lyn­sä Pa­rii­siin – Mitä rea­lis­min Suomen ku­va­tai­tee­seen tuonut tai­tei­li­ja löy­si­kään sieltä 1800-lu­vun lo­pul­la?

Vasta viimeisinä vuosinaan Edelfelt tohti loitontua vähän realismista ja käyttää rohkeammin väriä.

Albert Edelfelt, Lapsen ruumissaatto, 1879, öljymaalaus. Edelfelt löysi Pariisissa ulkoilmamaalauksen ja kansankuvauksen. Teos symboloi myös sortokauden tunnelmia Suomessa.
Albert Edelfelt, Lapsen ruumissaatto, 1879, öljymaalaus. Edelfelt löysi Pariisissa ulkoilmamaalauksen ja kansankuvauksen. Teos symboloi myös sortokauden tunnelmia Suomessa.
Kuva: Ateneumin taidemuseo, Antellin kokoelma / Hannu Pakarinen

Albert Edelfelt, Lumières de Finlande (Valoa Suomesta), Petit Palais, Pariisi 10.7.22 saakka.

Miten ihanaa, että Albert Edelfelt (1854–1905) on päässyt Pariisiin kertomaan, mitä täältä löysi sataneljäkymmentä vuotta sitten. Hän asui Pariisissa vuosikymmeniä, sai lisäoppia, osallistui monin tavoin taide-elämään. Samalla hänellä oli keskeinen asema kotimaassa: hän auttoi Suomen komeasti maailmankartalle.

Kiristäessään sortoa tsaari ei olisi sallinut Suomelle omaa paviljonkia Pariisin maailmannäyttelyn 1900, mutta diplomatiallaan Edelfelt, Venäjän Taideakatemian jäsen ja tsaariperheen tuttava, onnistui sen toteuttamaan, ja siitähän tulikin menestys. Jo Gesellius-Lindgren-Saarisen arkkitehtuuri ihastutti,  samoin muun muassa Ville Vallgren, Pekka Halonen, Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Emil Wikström, Juho Rissanen ja Hugo Simberg.

Historiamaalariksi aikonut Edelfelt tutustui 1875 Pariisissa talonpoikaisväestöä pikkutarkasti ja rehellisesti maalaavaan Jules Bastien Lepageen ja sai uusia ideoita, alkoi kuvata kansaa. Naturalismista tuli sitten Suomen taiteen kultakauden perusta. Ei Edelfelt tosin historiakuvia kokonaan jättänyt.

Pariisissa hän innostui myös ulkoilmamaalauksesta, jonka upea esimerkki on Lapsen ruumissaaton häikäisevä järvimaisema.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.