Taivalkoski: Tai­val­kos­ken kun­nan­joh­ta­ja ir­ti­sa­nou­tui hen­ki­lö­koh­tai­sis­ta syistä – Vä­li­ai­kai­ses­ti virka täyttyy hei­nä­kuus­sa

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Tilaajille

Anu San­de­lin kulki tien Kar­ja­lan eva­kos­ta Ouluun Dam­mi­saa­ren emän­näk­si – teh­taan­joh­ta­jan miniän ei odo­tet­tu tekevän töitä tai kit­ke­vän kuk­ka­penk­ke­jä, mutta hän päätti toisin

Anu Sandelin saapui Ouluun varakkaan tehtaanjohtajan miniäksi, ja teki ulkopuolisten ihmettelystä huolimatta ahkerasti töitä. Hänen monivaiheinen tarinansa kytkeytyy tärkeään aikaan Oulun historiassa.

Anu Sandelin saapui Ouluun vuonna 1967.
Anu Sandelin saapui Ouluun vuonna 1967.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Hupisaarten lähistöllä lehmusten suojaan kätkeytyy Dammisaari ja sen vaaleanpunaisena komeileva 1850-luvulla rakennettu talo. Rakennus oli alun perin nahkatehtaan varasto- ja konttorirakennus, mutta se otettiin sittemmin asuinkäyttöön 1800-luvun lopussa.

Dammisaaren emäntä Anu Sandelin istuu korkean ikkunan edessä nojatuolissa, joka selvisi vuoden 1944 tuhoisista pommituksista talon eteisaulan rakenteiden suojissa. Sandelinin monivaiheinen elämä ei ole aina ollut helppoa, mutta hän kertoo olevansa kiitollinen kaikesta mitä se on lopulta mukanaan tuonut.