Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ana­lyy­si: Mika Aal­to­lan suosio sy­tyt­tää pre­si­dent­ti­pe­lin – Voisiko Suomi saada oi­keas­ti si­tou­tu­mat­to­man pre­si­den­tin po­li­tii­kan ul­ko­ke­häl­tä?

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on noussut suosituimmaksi presidenttiehdokkaaksi. Aaltola itse on toppuutellut ehdokkuuttaan ja muistuttanut, ettei sitoutumattomana ole helppoa tulla valituksi. Mahdotonta se ei silti ole.

Mika Aaltola on tällä hetkellä suosituin seuraavaksi presidentiksi. Aaltola pitää itseään kuitenkin tutkijana, eikä hän ole puoluepoliittisesti aktiivinen.
Mika Aaltola on tällä hetkellä suosituin seuraavaksi presidentiksi. Aaltola pitää itseään kuitenkin tutkijana, eikä hän ole puoluepoliittisesti aktiivinen.
Kuva: Mauri Ratilainen
Analyysi

Mielipidemittauksissa kansa näyttäisi kaipaavan presidenttikisaan uusia kasvoja. Viime vuosien politiikka on ollut monille poliitikoille kuluttavaa – ellei suorastaan ryvettävää, eikä istuva presidentti ole enää vaihtoehto.

Suomessa valitaan Sauli Niinistön seuraaja tammi-helmikuussa 2024. Toistaiseksi vain Liike nyt on asettanut ehdolle puheenjohtajansa Harry Harkimon.

Syitä ehdokkaiden puuttumiseen voidaan hakea muun muassa kahden vuoden koronapandemiasta ja nyt Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa. Ulkopolitiikka on viime aikoina vallannut alaa, ja onhan tässä vielä yhdet eduskuntavaalitkin käytävänä ennen presidentinvaaleja.

Yksi syy on kuitenkin se, ettei yhdelläkään puolueella ole samanlaista valovoimaista ja suunnatonta kansansuosiota nauttivaa henkilöä kuin nykyinen presidenttimme Niinistö on.

Puoluepolitiikan ulkopuolella sellainen näyttäisi olevan, kuten Ilta-Sanomien perjantaina julkistama Taloustutkimuksella teettämä presidenttikysely osoittaa. Tutkimuksessa kysyttiin, että ketä kansalaiset voisivat äänestää tulevissa vaaleissa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.