Alle 7-vuo­tiail­le ha­lu­taan oma lippu jouk­ko­lii­ken­tee­seen – "Van­hem­mat ovat ko­ke­neet ti­lan­teen hieman epä­var­mak­si"

Joukkoliikenne­päällikkö kertoo, että uudistus on lähtöisin vanhempien tiedusteluista

Oulu
Alle 7-vuotiaat pääsevät jatkossakin ilmaiseksi bussiin maksavan saattajan kanssa. Muutosta ei tule myöskään siihen, että saattaja saa ilmaisen matkan vyöhykkeiden A ja B sisäisillä matkoilla, kun lapsi on vaunuissa tai rattaissa.
Alle 7-vuotiaat pääsevät jatkossakin ilmaiseksi bussiin maksavan saattajan kanssa. Muutosta ei tule myöskään siihen, että saattaja saa ilmaisen matkan vyöhykkeiden A ja B sisäisillä matkoilla, kun lapsi on vaunuissa tai rattaissa.
Kuva: Pekka Kallasaari/ arkisto

Oulun joukkoliikenteeseen halutaan perustaa uusi junio­riasiakasryhmä.

Tämä tarkoittaisi sitä, että jatkossa yksin matkustavalta alle 7-vuotiaalta alettaisiin periä bussissa maksua.

Joukkoliikennejaosto kokoontuu keskiviikkona päättämään uuden asiakasryhmän perustamisesta.

– Meille tulee joka syksy vanhemmilta tiedusteluja lähinnä eskarilaisten matkustamisesta linja-autossa. Vanhemmat ovat kokeneet tilanteen hieman epävarmaksi. Tähän haluttiin tehdä linjaus, joukkoliikennepäällikkö Helena Väliaho kertoo uudistuksen taustoista.

Tiedusteluita tulee Väliahon mukaan vuosittain alle kymmenen, eikä uusi asiakasryhmä olisi joukkoliikenteelle varsinaisesti mikään tulonlähde. Alle 7-vuotiaat matkustavat useimmiten aikuisen kanssa.

Maksamalla lipusta vanhemmat voisivat kuitenkin olla huolehtimatta siitä, pääseekö lapsi ilmaiseksi kyytiin vain ei.

– Tämä asia tulee selkeäksi myös asiakaspalvelijalle. Aiemmin ei ole käytännössä määritelty, miten kuljettajan tulee toimia, kun alle 7-vuotias tulee yksin asiakkaana kyytiin, Väliaho sanoo.

7–16-vuotiaiden lasten 30 vuorokauden kausilippu on tällä hetkellä 37 euroa, ja tuleva juniorilippu olisi Väliahon mukaan hinnaltaan samansuuruinen.

Vastaavia käytäntöjä muuallakin

Monissa kaupungeissa on jo varauduttu tilanteeseen, jossa alle 7-vuotias matkustaa bussilla yksin.

Muun muassa Turussa on käytössä vastaavanlainen linjaus, jota nyt ollaan ajamassa Ouluunkin.

Pääkaupunkiseudulla ja Kuopiossa on sen sijaan päätetty, että alle 7-vuotiaat saavat kaikissa tapauksissa matkustaa ilmaiseksi.

Muut ehdot eivät alaikäisten matkustamisen osalta Oulussa muutu. Neljä alle 7-vuotiasta voi edelleen matkustaa ilmaiseksi saattajan kanssa, ja lasten lukumäärään lasketaan myös vaunuissa oleva lapsi.

Alle 7-vuotias leimaisi siis Waltti-korttinsa tai esittäisi kuljettajalle jonkin lipputuotteen ainoastaan matkustaessaan yksin. Maksavan asiakkaan kanssa alle 7-vuotias pääsisi edelleen ilmaiseksi bussiin.

Jos uudistus menee joukkoliikennejaostossa läpi, junioriasiakasryhmän lipputuotteita on tarkoitus alkaa myydä 7. kesäkuuta, kun tuleva kesäliikennekausi käynnistyy.

– Haluan vielä korostaa, että uudistus on vanhemmista lähtöisin. He haluavat ostaa kausituotteita lapsilleen, Väliaho sanoo.