Kolumni
Tilaajille

Aiemmat opit shokkien hoidosta Oulun seudulla auttavat nytkin

Korkean teknologian yritysten kyky suunnata uudelleen resurssejaan, uudistua ja mukautua on tutkitusti korkea, Jaakko Simonen toteaa.

Tilastokeskuksen tuoreiden työllisyystilastojen mukaan Oulun seudun työttömyysluvut ovat lähteneet voimakkaampaan laskuun muihin suuriin, niin sanottuihin kuutoskaupunkeihin verrattuna. Tilastojen mukaan Oulun seudulla myös avoimien työpaikkojen määrä kääntyi kevään romahduksen jälkeen kasvuun jo toukokuussa, kun muissa kaupungeissa vastaava käänne tapahtui vasta heinäkuussa.

Tämän kehityksen takana olevien syiden tarkempi selvittäminen jää myöhemmin tehtäväksi, mutta arvatenkin palvelusektorin muita kaupunkeja pienempi ja teknologiasektorin suurempi rooli työllistäjänä selittävät kehitystä osittain. Toimialoista palvelualat ovat kärsineet eniten ja ohjelmistotoimiala vähiten koronan vaikutuksista. Vai olisiko niin, että Oulun seudun kokemukset aiempien shokkien hoidosta ja niistä kerätty osaaminen ovat edesauttaneet sopeutumaan myös koronapandemian aiheuttamiin haasteisiin?