30 an­sioi­tu­nut­ta äitiä saa tänä vuonna kun­nia­mer­kin, Poh­jois-Suo­mes­sa merkki myön­ne­tään nel­jäl­le äidille

Tasavallan presidentti palkitsee kasvattajina ansioituneita äitejä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalilla kultaristein.

Tänä vuonna 30 äitiä saa kunniamerkin arvokkaasta työstään lasten ja perheiden hyväksi, aluehallintovirastot tiedottavat.

Tasavallan presidentti palkitsee kasvattajina ansioituneita äitejä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalilla kultaristein.

Pohjois-Suomessa äitienpäiväkunniamerkin saavat tänä vuonna Aini Jaakkola Kuusamosta, Outi Kalliokoski Kalajoelta, Elise Mikkonen Muhokselta ja Maija Poukkula Raahesta.

Lapissa kunniamerkin saavat Irina Hakovirta Inarista, Karoliina Aikkila Ranualta ja Irma Mikkola Simosta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö luovuttaa kunniamerkit 8. toukokuuta Helsingissä Säätytalolla järjestettävässä äitienpäiväjuhlassa. Juhlan järjestelyistä vastaavat Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja sosiaali- ja terveysministeriö.

Kunniamerkin myöntämisperusteina ovat ansiot lasten ja nuorten esimerkillisenä kasvattajana, perhe-elämän ja vanhemmuuden edistäjänä sekä laajemminkin yhteisvastuullisena toisista huolehtimisen ja välittämisen turvaajana.

Palkittavat äidit saavat Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein.
Palkittavat äidit saavat Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein.
Kuva: Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta

Pyrkimyksenä on, että palkittavat äidit edustavat erilaisia ryhmiä, esimerkiksi ansiotyössä käyviä, yksinhuoltajia, maaseudun emäntiä sekä myös eri vähemmistöryhmiä. Ehdokkaan alaikäraja on 40 vuotta.

Lasten lukumäärä ei ole määräävä peruste palkitsemiselle. Myös adoptio- ja sijaisäitejä voidaan esittää kunniamerkin saajiksi.

Sen sijaan ammatissaan kasvattajina toimiville kunniamerkkiä ei ole tarkoitus myöntää.

Ehdotukset äitienpäiväkunniamerkin saajista tehdään vuosittain marraskuun alkupuolella aluehallintovirastoille, jotka lähettävät ne edelleen käsiteltäviksi sosiaali- ja terveysministeriöön. Ministeri esittää osan ehdotuksista Ritarikunnille.

Kunniamerkin saaville äideille ilmoitetaan huomionosoituksesta henkilökohtaisesti.