Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaupat: Tans­ka­lais­ket­ju avaa uuden liik­keen Oulun kes­kus­taan

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

125-vuo­tias Ynni satsaa nyt tyt­töi­hin – Yh­dis­tys­van­huk­sen nimen muut­ta­mi­nen ”mie­len­kiin­toi­nen kes­kus­te­lu”

Oulun NMKY käynnistää hankkeen, jolla tavoitellaan kulttuurin muutosta

Oulu
Käynnistyvän hankkeen puitteissa hankitaan myös palloja ja muita harrastusvälineitä tyttökoripallon tueksi.
Käynnistyvän hankkeen puitteissa hankitaan myös palloja ja muita harrastusvälineitä tyttökoripallon tueksi.

Oulun NMKY eli kotoisammin Ynni pyrkii nostamaan tyttökoripallon aiempaa vahvemmin jo valmiiksi verevän miesten ja poikien toiminnan rinnalle. Tavoitetta edistetään hankkeella, jolle opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi viime viikolla 20 000 euroa seuratoiminnan kehittämistukea.

Hankkeen nimi on Kulttuurin muutos vahvaksi tyttökoripalloseuraksi – Girls Stand Tall.

– Tarkoituksena on saada homma toimimaan niin, että meillä on hyvää kilpa- ja harrastekoripalloa myös tyttöjen puolella, Oulun NMKY:n nuorisopäällikkö Lars Ekström kertoo.

Pitkä lista

Hankkeen toimenpidelista on pitkä. Sen puitteissa perustetaan muun muassa uusia joukkueita ja panostetaan valmentajien rekrytointiin ja koulutukseen.

– Naispuolisten valmentajien määrää nostetaan kahdeksasta kahdeksaantoista, Ekström sanoo.

Tähän tähdätään muun ohella Ryhmä Z -nimisellä hankeen osalla, jolla värvätään toimintaan ja koulutettavaksi 15–21-vuotiaita naisvalmentajia. Ryhmän on tarkoitus toimia väylänä seuratoimijaksi, ohjaamisen osaajaksi tai aina päävalmentajaksi saakka.

Hankkeen tuotoksena on myös määrä luoda opas muille seuroille, jotka haluavat toteuttaa samanlaisen kulttuurimuutoksen.

Ei vain miehiä

Oulussa Nuorten Miesten Kristillinen yhdistys perustettiin vuonna 1896, puoli vuosisataa sen jälkeen, kun kansainvälinen YMCA-liike sai alkunsa Lontoossa.

Maaliskuussa Ynni saavutti 125 vuoden iän. Kristillisestä nuorukaisyhdistyksestä on historiansa aikana kasvanut monipuolinen ­tekijä.

Naiset hyväksyttiin Oulun NMKY:n äänivaltaisiksi jäseniksi vuonna 1982, joten mullistava avaus tyttökoripalloon satsaaminen ei ole.

Nimensä mukaisesti miesten yhdistys se ei ole ollut kuitenkaan enää aikoihin. Oulun NMKY:n toiminnanjohtaja Henna Ervasti sanoo, että nimen muuttaminen vastaamaan paremmin tasa-arvoisempaa todellisuutta on ”mielenkiintoinen keskustelu, jota varmasti käydään”.

Pitkä historia ja perinne korottavat kynnystä nimen muuttamiseen.

– Naisena ja yhdistyksen toiminnanjohtajana en pidä nykyistä nimeä häiritsevänä tai yhdistyksen arvojen vastaisena, Ervasti sanoo.

Nuoria ja kristillisyyttä

Jos nimessä näkyvä miehisyys ei niin keskeistä olekaan, niin nuoret ja kristillisyys ovat edelleen tärkeä osa Ynnin ja koko NMKY-liikkeen olemista.

– Kristillisyys näkyy toiminnassamme ja arvoissamme lähimmäisenrakkautena, suvaitsevaisuutena ja toisten huomioon ottamisena, Henna Ervasti sanoo.

Oulun NMKY:ssä on noin 900 aktiivista jäsentä.

Heistä kansallisen määritelmän mukaisia nuoria eli alle 29-vuotiaita on 62 prosenttia. Sitä ei ole Ervastin mukaan laskettu, kuinka suuri osa jäsenistä on naisia.

– Se ei meitä sillä tavalla kiin­nosta.