Sunnuntaikäräjät: Onko uusien ta­va­roi­den os­ta­mi­nen van­ha­nai­kais­ta?

Vanhat kuvat: Nap­pu­lat ovat rie­muin­neet jal­ka­pal­los­ta Oulun tur­nauk­sis­sa 1970-lu­vul­ta lähtien

Kaleva live: Katso tästä pe­rin­teis­ten Tier­na­poi­ka­kil­pai­lu­jen fi­naa­lit

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Ze­lens­kyi: Ukraina va­paut­ta­nut kym­me­niä asu­tus­kes­kuk­sia al­ku­vii­kon aikana

Ukrainan joukot etenevät nyt nopeasti Hersonin alueella, myös Itä-Ukrainassa venäläisjoukot ovat joutuneet perääntymään.

Kiova
Ukrainan poliisit tarkastelevat vaurioitunutta venäläistä panssarivaunua Harkovan alueella.
Ukrainan poliisit tarkastelevat vaurioitunutta venäläistä panssarivaunua Harkovan alueella.
Kuva: VASILIY ZHLOBSKY

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo maan asevoimien etenevän nopeasti ja voimallisesti Ukrainan eteläosissa. Zelenskyi sanoi jokailtaisessa puheessaan myöhään tiistaina Ukrainan joukkojen vapauttaneen maanantain ja tiistain aikana suuren määrän kyliä ja kaupunkeja venäläisiltä.

– Jo kymmeniä asutuskeskuksia on vapautettu Venäjän valekansanäänestyksiltä pelkästään tämän viikon aikana, Zelenskyi sanoi viitaten Venäjän syyskuun lopussa masinoimiin valekansanäänestyksiin, joiden jälkeen Venäjä ilmoitti liittäneensä neljä osittain miehittämäänsä Ukrainan aluetta itseensä.

Zelenskyi luetteli kahdeksan Ukrainan vapauttamaa kaupunkia Hersonin alueella maan eteläosassa ja sanoi, ettei lista ollut täydellinen.

Ukrainan joukot ovat edenneet parin viime päivän aikana sekä Hersonin rintamalla maan eteläosassa että Itä-Ukrainan rintamalla Harkovan, Luhanskin ja Donetskin alueilla. Hersonin alueella rintamalinjassa ei oltu viikkokausiin nähty suuria muutoksia, mutta nyt venäläisten rintaman pohjoisosa näyttää luhistuneen ja ukrainalaiset ovat edenneet nopeasti Dneprjoen rannoilla.

Ukraina on kuukausien ajan tuhonnut venäläisjoukkojen huoltoyhteyksiä ja ammusvarastoja alueella, mikä on vaikeuttanut miehitysjoukkojen tilannetta Dneprin länsipuolella.

– Soturimme eivät pysähdy. Ja on vain ajan kysymys, kunnes karkotamme miehittäjän kaikkialta maastamme, Zelenskyi linjasi.

Venäläiskartatkin vahvistavat Ukrainan etenemisen

Myös Venäjän puolustusministeriön tiistain tilannekatsauksen kartoista näkyi, että venäläisjoukot ovat menettäneet runsaasti alueita Ukrainassa. Hersonin lisäksi kartoista näkyi, että Harkovan alueen itälaidalla venäläiset ovat vetäytyneet lähes kokonaan Oskil-joen rannoilta itään päin. Oskil ehti toimia muutaman viikon ajan rintamalinjana Ukrainan vallattua takaisin laajoja alueita Harkovan alueella syyskuussa.

Venäjän asettaman Hersonin miehityshallinnon johtajiin kuuluva Kirill Stemousov puolestaan vakuutteli, että venäläiset hävittäjät ja tykistö taistelevat Ukrainan joukkojen etenemistä vastaan.

– Ei ole syytä paniikkiin. Kyllä, räjähdyksiä voi kuulla, mutta niitä on harvakseltaan, Stremousov sanoi sosiaalisessa mediassa.

Yhdysvallat antaa neljä Himarsia lisää

Yhdysvallat kertoi tiistaina lähettävänsä lisää aseapua Ukrainalle. 625 miljoonan dollarin arvoiseen pakettiin sisältyi neljä Himars-raketinheitinjärjestelmää, joita Ukrainalla on entuudestaan 16. Yhdysvalloilta saadut liikuteltavat Himars-raketinheittimet ovat olleet Ukrainalle kullanarvoisia taistelussa Venäjää vastaan ja vaikuttaneet osaltaan taistelutilanteen saamaan käänteeseen viime viikkoina.

Pakettiin kuului myös haupitseja, tykistöammuksia sekä käsiaseiden ammuksia.

Zelenskyi kertoi puhuneensa tiistaina puhelimessa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin, Intian pääministerin Narendra Modin sekä Italian vaalit voittaneen Giorgia Melonin kanssa.