Käräjäoikeus: Omis­ta­jal­ta ka­ran­nut koira puri toista koiraa ja miestä Rak­si­las­sa

Jääkiekko: Kärpät ru­tii­ni­voi­tol­la kiinni ko­ti­etuun – Seu­raa­vak­si edessä tup­la­pe­lit HIFK:ta vastaan

Hyvinvointialueet: Me­ri-Lap­pi pohtii eroa­van­sa Lapista ja liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Ze­lens­kyi tyrmää aja­tuk­sen ly­hyes­tä tu­li­tauos­ta – hänen mu­kaan­sa Venäjä vain keräisi voi­miaan

Sotarikoksia tutkiva ryhmä sanoo Venäjän suunnitelmallisesti ottaneen kiinni ja muun muassa kiduttaneen miehitystä vastustavia Hersonissa.

Volodymyr Zelenskyi tyrmää ajatukset lyhyestä tulitauosta.
Volodymyr Zelenskyi tyrmää ajatukset lyhyestä tulitauosta.
Kuva: OLEG PETRASYUK

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on tyrmännyt ajatukset lyhyestä tulitauosta Venäjän kanssa. Zelenskyin näkemyksen mukaan lyhyt tauko vain pahentaisi tilannetta.

Presidentti esitti ajatuksiaan Halifaxin vuosittaisessa kansainvälisessä turvallisuuskokouksessa näytetyssä puheenvuorossa perjantaina.

Zelenskyin mukaan Venäjä toivoo nyt aikalisää kerätäkseen voimiaan. Hän sanoi, että aito, kestävä ja rehellinen rauha voidaan saavuttaa vain, jos Venäjän hyökkäys saadaan lopetettua kokonaan.

Valkoinen talo sanoi aiemmin päivällä, että vain Zelenskyi voi päättää, koska rauhanneuvotteluihin Venäjän kanssa ryhdytään. Samalla Yhdysvaltain hallinto kielsi väitteet siitä, että se painostaisi Ukrainan hallintoa neuvottelemaan sodan lopettamisesta.

Yhdysvaltojen asevoimien komentaja Mark Milley on kuitenkin viime viikkojen aikana ehdottanut, että Ukraina voisi hyödyntää voittojaan taistelukentillä ja avata jälleen keskustelut Venäjän kanssa. Keskiviikkona Milley sanoi, että Ukrainan onnistumisista huolimatta Venäjä pitää silti hallussaan noin viidennestä Ukrainasta ja että Ukrainan joukot tuskin saavat ajettua venäläisiä pois kovinkaan pian.

Yli 200 ihmistä katosi Hersonissa Venäjän miehityksen aikana, sanoo tutkijaryhmä

Sotarikoksia tutkiva Yalen yliopiston ryhmä julkaisi perjantaina raportin, että yli 200 ukrainalaista otettiin kiinni ja pakotettiin kadoksiin Hersonissa sen jälkeen kun Venäjä otti alueen haltuunsa. Conflict Observatory -ryhmä sanoi, että Yalen yliopiston Humanitarian Research Lab (HRL) on dokumentoinut yli 220 oikeudenkäynnitöntä kiinniottoa ja pakotettua katoamista maalis–lokakuulta.

Raportin mukaan noin neljännestä oli kidutettu ja neljä kuoli kiinni otettuina. Lisäksi kiinni otetuista noin puolia ei ole vielä vapautettu. Suurimmassa osassa tapauksista tekijöinä olivat venäläisjoukot tai Venäjän turvallisuuspalvelu FSB.

Raportissa sanotaan, että merkittävä osa kiinni otetuista oli asevelvollisuusikäisiä miehiä, ja joukossa oli kansalaisyhteiskunnan johtajia, opettajia, virkamiehiä, poliiseja ja toimittajia. Lisäksi kohteina oli Krimin tataareja.

Raportin mukaan esiin on tullut hälyttäviä syytöksiä kuolemien lisäksi muun muassa kidutuksesta, ryöstelystä sekä seksuaalisesta ja sukupuoleen perustuvasta väkivallasta. Ryhmä sanoo todisteiden osoittavan, että toiminta on ollut suunniteltua.

Raportissa siteerataan lähteitä, jotka kertoivat Hersoniin maaliskuussa saapuneilla venäläisillä olleen listoja nimistä ja rekisterikilvistä. Kohteena olivat ihmiset, joiden venäläiset arvelivat vastustavan heidän läsnäoloaan.

Conflict Observatory on osa HRL:ää, ja se tekee Yhdysvaltain hallinnon tuella yhteistyötä yksityisten tutkimusyhtiöiden kanssa.