Oulun budjetti: Näin kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä esittää käy­tet­tä­väk­si 650 mil­joo­naa euroa

Jääkiekko: Kärpät otti viimein en­sim­mäi­sen kolmen pisteen voit­ton­sa

Oikeudenkäynnit: Hii­ro­sen hen­ki­ri­kok­ses­ta syy­tet­ty mies vyö­ryt­ti oi­keu­des­sa syytä toisen nis­koil­le

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Ze­lens­kyi toi huip­pu­tär­keät tu­liai­set Wa­shing­to­nis­ta samaan aikaan kun Kreml vi­rit­tää Venäjää so­ta­ta­lou­den kauteen

Presidentti Volodymyr Zelenskyin yllätysmatka Yhdysvaltoihin oli menestyksekäs monessa mielessä. Se tietää uusia ongelmia Venäjän hyökkäyssodalle. Kansalaisten elämän parantamisen sijaan Kreml joutuu viemään maata yhä pitemmälle sotamoodiin.

Niin Ukrainassa kuin muuallakin maailmassa on pohdittu, kuinka sitoutunut Yhdysvallat on Ukrainan tukemiseen Venäjän hyökkäyssotaa vastaan. On kysytty, mitä merkitsivät kongressivaalit, joissa republikaanit veivät demokraateilta edustajainhuoneen enemmistön, ja mitä voisi merkitä republikaanin nousu Yhdysvaltain johtoon demokraatti Joe Bidenin jälkeen.

Toistaiseksi Ukrainan ja sen ystävien ei tarvitse olla huolissaan. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Washingtoniin tekemän yllätyskäynnin perusteella läntisen maailman johtovaltion tuki Ukrainalle vaikuttaa vankkumattomalta.

Republikaanienkin valtavirta ymmärtää Ukrainan tukemisen tärkeyden. Epävarmuutta liittyy lähinnä siihen, onko seuraavan presidentin nimi Donald Trump. Jos on, silloin tilanne on Ukrainalle huolestuttavampi – jos sota tuolloin on vielä käynnissä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sai sankarin vastaanoton Yhdysvaltain edustajainhuoneessa.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sai sankarin vastaanoton Yhdysvaltain edustajainhuoneessa.
Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Zelenskyin tuliaisina kotiin oli paljon enemmän kuin laajaa myötämieltä. Valkoinen talo ilmoitti myöntävänsä Ukrainalle uuden kahden miljardin dollarin arvoisen tukipaketin, joka sisältää esimerkiksi edistyneitä ja tehokkaita Patriot-ohjustorjuntajärjestelmiä.

Niiden toimitus voi olla yhtä merkittävä tapahtuma kuin oli Himars-raketinheitinten luovuttaminen Ukrainalle viime kesänä. Ne käänsivät sodan kulun puolustajan eduksi.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.