Suurpetokeskus: Eläin­tar­ha­lu­pa pe­rut­tiin, poliisi jatkaa ri­kos­tut­kin­taa

Pääkirjoitus: Puun käyt­tö­kat­toa ei saa ulottaa hak­kuu­täh­tei­siin

Ze­lens­kyi: Neu­vot­te­lut Venäjän kanssa sodan lo­pet­ta­mi­sek­si tällä het­kel­lä "mah­dot­to­mat" – Eri­kois­jou­kot ker­to­vat etelän hyök­käyk­sen olleen hä­mäys­tä

Ukraina kertoo harhauttaneensa venäläiset odottamaan hyökkäystä Hersonin alueella etelässä. Venäläiset ovat jättäneet jälkeensä suuret määrät kalustoa ja ampumatarvikkeita.

Kiova
Ukrainalaisjoukot ovat jakaneet sosiaaliseen mediaan runsaasti kuvamateriaalia Harkovan suunnalla vetäytyneiden venäläisten jälkeensä jättämästä toimivasta raskaasta kalustosta kuten taistelupanssareista.
Ukrainalaisjoukot ovat jakaneet sosiaaliseen mediaan runsaasti kuvamateriaalia Harkovan suunnalla vetäytyneiden venäläisten jälkeensä jättämästä toimivasta raskaasta kalustosta kuten taistelupanssareista.
Kuva: Kuvakaappaus

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että neuvottelut Venäjän kanssa sodan lopettamiseksi ovat tällä hetkellä "mahdottomat".

Hän kertoi näkemyksensä lauantaina paneelikeskustelussa Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa järjestetyssä vuosittaisessa Jaltan konferenssissa.

Zelenskyin puheista paneelikeskustelussa kertoivat myös ainakin uutiskanava CNN ja Kyiv Independent.

Zelenskyi sanoi, että Ukraina haluaa lopettaa sodan, mutta hänen mukaansa merkittävää vuoropuhelua ei voida saada aikaan ilman poliittista tahtoa Venäjältä. Zelenskyin mukaan venäläiset eivät ole valmiita myöntämään miehittävänsä osaa Ukrainasta.

Britannian puolustusministeriö totesi sunnuntaiaamun katsauksessaan, että Ukraina on kuluneen vuorokauden aikana edennyt merkittävästi Harkovan alueella.

– Venäjä vaikuttaa vetäneen pois yksiköitään alueelta, mutta taistelut jatkuvat strategisesti tärkeiden kaupunkien, Kupjanskin ja Izjumin ympäristössä, brittiministeriö arvioi.

Ukraina harhautti

Zelenskyi kertoi lauantai-iltana tilannekatsauksessaan Ukrainan vallanneen takaisin Venäjän miehittämiä alueita 2 000 neliökilometriä tämän kuun aikana.

Ukrainan erikoisjoukot ilmoittivat lauantaina edenneensä itäisessä Ukrainassa sijaitsevaan Kupjanskin kaupunkiin. Lisäksi Ukrainan armeija sanoi lauantaina CNN:n mukaan edenneensä Harkovan alueella olevaan Izjumin strategisesti tärkeään kaupunkiin.

Ukrainan erikoisjoukot kertoivat Guardianin mukaan lauantaina, että Ukraina harhautti venäläisjoukkoja esittämällä aikovansa edetä etelässä Hersonin alueella, mutta siirsikin hyökkäyksen Harkovan alueelle koilliseen.

– Se oli suuri disinformaatio-operaatio. Venäjä luuli sen tapahtuvan etelässä ja siirsi kalustoaan. Sitten hyökkäys tapahtui, missä he eivät odottaneet sitä ollenkaan, ja he joutuivat pakokauhun valtaan ja pakenivat, sanoi erikoisjoukkojen tiedottaja Taras Berezovets.

Suurta tuhoa Izjumissa

Izjumin pormestari Valeri Martshenko sanoi New York Timesin haastattelussa, että kaupunki vapautettiin venäläisiltä lauantaina.

Pormestarin mukaan sodan tuho on suurta eikä kaupungissa ole yhtään asuintaloa, joka ei olisi vaurioitunut. Kaupungissa on jäljellä noin 4 000 ihmistä, kun asukasluku ennen sotaa oli noin 12 000.

– Lämmitys on suurin ongelma. En usko, että saamme lämmitystä toimimaan ennen talvea, Martshenko sanoi.

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti myöhään lauantaina, että venäläisjoukkoja on "ryhmitetty uudelleen" Harkovan alueella sijaitsevien Izjumin ja Balaklijan seuduilta vankistamaan Donetskin operaatiota.

Venäjän joukot jättivät lähtiessään jälkeensä suuria määriä kalustoa Ukrainan käsiin, mikä kertoo kiireisestä vetäytymisestä.

– Näinä päivinä Venäjän joukot ovat näyttäneet meille parhaan puolensa – selkänsä. Ukrainassa ei ole sijaa miehittäjille, sanoi presidentti Zelenskyi lauantaina.