Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Ze­lens­kyi kutsuu so­ta­van­ke­ja sur­man­nut­ta iskua Venäjän so­ta­ri­kok­sek­si: “Ta­hal­li­nen uk­rai­na­lais­so­ta­van­kien jouk­ko­mur­ha” – Maat syyt­tä­vät toi­siaan

Zelenskyi ei halua ennustaa, miten viljanvienti Ukrainasta etenee.

Volodymyr Zelenskyi ja G7-maiden suurlähettiläät seurasivat viljakuljetusten lastaamista Odessan satamassa 29.heinäkuuta.
Volodymyr Zelenskyi ja G7-maiden suurlähettiläät seurasivat viljakuljetusten lastaamista Odessan satamassa 29.heinäkuuta.
Kuva: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsuu kymmeniä sotavankeja surmannutta iskua tahalliseksi Venäjän sotarikokseksi. Zelenskyi kommentoi Itä-Ukrainan separatistialueelle tehtyä iskua perjantai-illan puheessaan.

Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet toisiaan iskusta, jonka sanotaan surmanneen kymmeniä ukrainalaisia sotavankeja perjantain vastaisena yönä.

– Se oli tahallinen Venäjän sotarikos, tahallinen ukrainalaissotavankien joukkomurha. Yli 50 kuollutta, presidentti sanoi.

Zelenskyi myös toisti jo aiemmin sanomansa, että Venäjä on iskuillaan osoittanut olevansa “tämän päivän maailman suurin terrorismin lähde”.

Venäjän mukaan Ukraina iski lännestä saaduilla Himars-raketinheitinjärjestelmillä pidätyskeskukseen Olenivkassa Donetskin alueella.

Etelä-Ukrainassa sijaitsevaa Mykolajivin satamakaupunkia on tulitettu lähes joka päivä viime viikkoina. Venäjä on pommittanut usein myös Harkovan kaupunkia Koillis-Ukrainassa.

Ukraina vetoaa YK:ta ja Punaista Ristiä tutkimaan iskusta aiheutuneita kuolemia

Ukrainan tiedustelulähteiden mukaan iskun olisi teettänyt Venäjän hallintoa lähellä oleva, venäläisen Wagner-palkkasoturiryhmän omistajana pidetty Jevgeni Prigozhin. Kyiv Independentin uutisoimaa väitettä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ukraina on myös kiistänyt kohdistavansa iskuja siviilikohteisiin tai sotavankeihin.

Ukrainalaisten sotavankien joukossa oli Azovin pataljoonan taistelijoita, jotka antautuivat Azovstalin terästehtaalla Mariupolin satamakaupungissa Etelä-Ukrainassa, sanoi muun muassa Venäjän puolustusministeriö.

Ukraina on vedonnut, että YK ja Punainen Risti tutkisivat iskun aiheuttamia kuolemia. Asiasta kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Punainen Risti sanoo etsivänsä keinoa päästä vankilaan auttamaan haavoittuneiden evakuoinneissa ja hoidossa.

Kumppanit vastuussa viljanviennin turvallisuudesta

Puheessaan Zelenskyi kommentoi myös Ukrainan viljankuljetuksia. Presidentti seurasi perjantaina, kun Mustallamerellä lastattiin viljalaivaa.

Zelenskyi sanoi, että viljankuljetukset ovat tärkeitä Ukrainalle, sillä niillä voidaan vahvistaa maan taloutta ja samalla voidaan vaikuttaa globaaliin ruokakriisiin.

– En halua ennustaa mitään, katsotaan miten viljanvientisopimukset pannaan täytäntöön. YK, Turkki ja muut kansainväliset kumppanit ovat vastuussa prosessin turvallisuudesta, presidentti sanoi.

Aiemmin kerrottiin, että viljaa lastattiin perjantaina turkkilaiseen alukseen. Turkkilaisten alusten on arvioitu olevan pienemmässä riskissä joutua Venäjän hyökkäyksen kohteeksi.

Ukraina ja Venäjä kirjoittivat viikko sitten sopimuksen, joka salli viljan kuljetuksen joistakin Mustanmeren satamista. Venäjä kuitenkin ampui Odessan satamaa risteilyohjuksilla vain vuorokausi sopimuksen allekirjoituksen jälkeen.

Tämän jälkeen on kuitenkin tehty valmisteluita viljanviennin käynnistämiseksi.

YK ja Turkki avasivat myös keskiviikkona Venäjän ja Ukrainan kanssa Istanbulissa yhteisen keskuksen Mustallamerellä kulkevien viljakuljetusten koordinoimiseksi.

Viljanviennin mahdollistamista on pidetty elintärkeänä, koska Ukraina on yksi maailman merkittävimmistä viljanviejistä.

Kymmeniä miljoonia ihmisiä uhannut nälänhätä viljakuljetuksien katkettua.