Pääkirjoitus: Tuore tut­ki­mus tuo esiin Oulun monet arkiset vah­vuu­det, ja siksi kiel­tei­sis­sä mie­li­ku­vis­sa ry­pe­mis­tä kan­nat­taa jo hillitä

Mielenterveys: Kuinka nuorta val­vo­taan OYSin psy­kiat­ri­sel­la osas­tol­la, jossa on muun muassa tu­pak­ka­paik­ka ja psy­koo­si­po­ti­lai­ta?

Jääkiekko: SM-sar­jan par­haa­na pe­laa­ja­na pal­ki­tun Markus Loposen te­ho­ket­ju johtaa Kärpät kul­ta­jah­tiin

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Ze­lens­kyi CNN:l­le: Venäjän jou­koil­la olisi "avoin tie" tär­kei­siin kau­pun­kei­hin Bah­mu­tin val­taa­mi­sen jälkeen – Wagner sanoo ot­ta­neen­sa Bah­mu­tin itäosat hal­tuun­sa

"Tämä on taktista meille. Ymmärrämme, että Bahmutin jälkeen he voisivat mennä pidemmälle."

Helsinki/Kiova
Etulinjan asemastaan vapautettu ukrainalainen sotilas hengähtää hetken Donetskin alueella, Ukrainassa, 7.3.2023. Ulkopuolella tykistöjen ja ylilentävien droonien ääni on jatkuvaa. Sotilaat työskentelevät 12 tunnin vuoroissa etulinjassa. He lepäävät, syövät ja puhdistavat aseensa myöhemmin maan alla.
Etulinjan asemastaan vapautettu ukrainalainen sotilas hengähtää hetken Donetskin alueella, Ukrainassa, 7.3.2023. Ulkopuolella tykistöjen ja ylilentävien droonien ääni on jatkuvaa. Sotilaat työskentelevät 12 tunnin vuoroissa etulinjassa. He lepäävät, syövät ja puhdistavat aseensa myöhemmin maan alla.
Kuva: MARIA SENOVILLA

Venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner sanoo ottaneensa Bahmutin itäosat haltuunsa Ukrainassa, kertovat uutistoimisto AFP ja brittilehti Guardian.

Wagnerin johtajan Jevgeni Prigozhinin mukaan ryhmän hallussa on kaikki kaupunkia halkovan joen itäpuoliset alueet. Prigozhin kommentoi Ukrainan itäosassa sijaitsevan kaupungin tilannetta lehdistöpalvelunsa julkaisemassa ääniviestissä.

Zelenskyi: Venäjän tavoitteena on saavuttaa edes pieni voitto

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän joukoilla olisi avoin väylä Itä-Ukrainan tärkeimpien kaupunkien valloittamiseksi, jos Venäjä ottaa Bahmutin kaupungin haltuunsa. Zelenskyi kertoo näkemyksestään yhdysvaltalaisen uutiskanavan CNN:n haastattelussa.

Haastattelussa presidentiltä kysyttiin, miksei hän ole päättänyt vetää Ukrainan joukkoja pois piiritetystä kaupungista maan itäosassa.

– Tämä on taktista meille. Ymmärrämme, että Bahmutin jälkeen he voisivat mennä pidemmälle. He voisivat mennä Kramatorskiin, he voisivat mennä Slovianskiin, se olisi avoin tie venäläisille Bahmutin jälkeen muihin Ukrainan kaupunkeihin Donetskin alueella, Zelenskyi sanoi haastattelussa.

– Siksi miehemme seisovat siellä.

Zelenskyin mukaan Venäjän tavoitteena on saavuttaa edes pieni voitto kaupungissa, vaikka vain tuhoamalla kaupungin ja tappamalla siviilit. Voitto Bahmutissa auttaisi venäläistä yhteiskuntaa uskomaan, että heillä on vahvat asevoimat, Zelenskyi sanoi.

Kiivaat taistelut Bahmutin kaupungissa ja sen ympäristössä ovat jatkuneet jo kuukausia. Bahmutia ei pidetä itsessään strategisesti merkittävänä, mutta kaupungista on tieyhteydet tiheästi asutettuihin teollisuuskaupunkeihin Kramatorskiin ja Slovianskiin.

Zelenskyi kertoi maanantaina ohjeistaneensa maansa asevoimia löytämään lisäjoukkoja Bahmutin kaupungin puolustukseen. Presidentti vakuutti, etteivät ukrainalaisjoukot ole vetäytymässä kaupungista, vaikka kaupungin puolustajien tilanne on muuttunut yhä tukalammaksi.

Sotilasliitto Naton viranomaislähde kertoi maanantaina CNN:lle, että jokaista Bahmutia puolustaessaan kuollutta ukrainalaista kohden Venäjän joukot ovat menettäneet vähintään viisi sotilastaan.