Kadonneet: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Peruskoulu: Ou­lu­lais­opet­ta­ja kertoo, mikä kä­si­työn ope­tuk­ses­sa meni pieleen

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Markkinointitoimisto Kolmas Polvi etsii markkinoinnin asiantuntijaa - tutustu ja hae tästä

Yrjö Raution Ka­le­vaan kir­joit­ta­mia esseitä jul­kais­tiin kirjana – Jouko Vah­to­lal­ta ja Lauri La­ju­sel­ta il­mes­tyi en­sim­mäi­nen ko­ko­nais­esi­tys maan kai­kis­ta kan­sal­lis­mai­se­mis­ta

Molemmat kirjat julkaistaan tällä viikolla lääninhallitustalossa.

Yrjö Rautio on kirjoittanut Kalevaan esseitä lähes kahdeksan vuoden ajan. Kuva on vuodelta 2019.
Yrjö Rautio on kirjoittanut Kalevaan esseitä lähes kahdeksan vuoden ajan. Kuva on vuodelta 2019.
Kuva: Jukka Leinonen

Pitkän linjan journalistin Yrjö Raution Kalevaan kirjoittamien esseiden valikoitu kokoelma on julkaistu kirjana. Olemme valon lapsia -kokoelman (Väyläkirjat) julkaisujuhlat pidetään tulevana perjantaina Oulussa.

73-vuotias Rautio on kirjoittanut Kalevaan esseitä vuodesta 2015 lähtien. Kokoelmassa julkaistujen esseiden aiheet vaihtelevat teemoittain ajankohtaisista Euroopan ja maailman tapahtumien kommentoinnista ihmiselämän monivivahteiseen seuraamiseen.

Ylitornion Miekojärvellä puolet vuodesta viettävä Rautio valottaa esseissään usein myös suhdettaan luontoon ja sen ilmiöihin.

– Minä kirjoittaisin, vaikka kukaan ei tekstejä julkaisisi. On hienoa, että kun minä haluan kirjoittaa, niin joku haluaa niitä julkaista ja joku vielä lukea, Rautio pohti syntymäpäivähaastattelussaan Kalevassa (29.1.2019).

Rautio on tehnyt pitkän uran journalistina ensin Kansan Tahdon toimittajana (1978–1983) ja päätoimittajana (1983–1988), sitten Kansan Uutisten päätoimittajana (1988–2004) ja sen jälkeen Apu-lehden erikoistoimittajana (2005–2014).

Pohjoisen erikoiskustantamo Väyläkirjat julkaisee tällä viikolla myös toisen teoksen, Oulun yliopiston emeritusten, historian professori Jouko Vahtolan (tekstit) ja rehtori Lauri Lajusen (kuvat) Suomen Kansallismaisemat. Kirja on ensimmäinen kokonaisesitys ympäristöministeriön 30 vuotta sitten nimeämästä virallisesta 27 kansallismaisemasta.

Valitut maisemat perustuivat Suomen itsenäisyyden 75-vuotisjuhlavuonna 1992 järjestettyyn kansalaiskyselyyn.

Pohjois-Pohjanmaalta valinta osui Kuusamon Oulankajoen vesistöön ja Hailuotoon. Lapista valituiksi tulivat Aavasaksa ja Tornionlaakso, Pallas sekä Tenon ja Utsjoen laaksot.

Kirjassa esitellään kyseisiä rakastettuja maisemia ja pohditaan, miten historian tapahtumat ovat niitä muovanneet.

Otava julkaisi vuonna 2003 Tapio Heikkilän ja Risto Timosen Suomalainen kansallismaisema -teoksen, jossa esiteltiin vain osa kansallismaisemista. Vahtolan ja Lajusen teos on siis laajempi kokonaisuus.

Jouko Vahtolan ja Lauri Lajusen teoksen Suomen Kansallismaisemat julkistetaan keskiviikkona 23.11. kello 14 Oulun lääninhallitustalossa (avi). Yrjö Raution Olemme valon lapsia julkaistaan samassa paikassa perjantaina 25.11. kello 16.